Obilježen Dan Vukovarskih branitelja

vukovar
Foto: fah

Polaganjem vijenaca kod Spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru u subotu je u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003., obilježen Dan vukovarskih branitelja, a u crkvi sv. Filipa i Jakova služena je misa za žrtve velikosrpske agresije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijence su položili, u ime ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića brigadir Drago Blažević te izaslanstva Ministarstva obrane i Hrvatske vojske, Memorijalnog centra Domovinskog rata, Vukovarsko-srijemske županije i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

„Već sedam godina na ovaj dan obilježavamo Dan vukovarskih branitelja i prisjećamo se onih koji su dali život u agresiji na Hrvatsku“, rekao je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003. Danijel Rehak. Podsjetio je da se 24. kolovoza 1991. godine ondašnja Jugoslavenske narodna armija (JNA) otvoreno svrstala na stranu agresorskih srpskih paravojnih postrojba, i izvršila napad na vukovarsko područje – sa zemlje, zraka i Dunava.

Podsjetio je također da je toga dana vukovarski branitelj Luka Andrijanić srušio dva neprijateljska zrakoplova pa je zbog svih navedenih činjenica prije sedam godina odlučeno da se upravo na ovaj datum obilježava Dan vukovarskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako to da dio udruga obilježava Dan branitelja 10. ožujka, Rehak je rekao da bi se, kada je riječ o Vukovaru, „…moglo obilježavati šest takvih datuma koliko je ljudi stradalo u obrani grada i poslije“.

„Do okupacije grada imali smo 360 poginulih branitelja, a poslije pada Vukovara ukupno 921 ubijenog i nestalog hrvatskog branitelja“, rekao je Rehak, dodavši da je na području Vukovara u velikosrpskoj agresiji život izgubilo oko 5.000 hrvatskih branitelja i civila.

Predsjednik vukovarske Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić, među ostalim, pozvao je sve da se konačno riješe prijepori i postigne suglasnost oko obilježavanja najvažnijih vukovarskih datuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Udruge vukovarskih branitelja „Vukovar 91“ Ivan Kovačić podsjetio je na zajedničku odluku da se današnji datum slavi kao Dan vukovarskih branitelja, ali i da je, kako je rekao, dvije godine potom „…došla nova ekipa koji tada i nisu bili u Vukovaru pa su se odlučili za 10. ožujka kada je bilo okupljanje nenaoružanih odreda u Bogdanovcima“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.