Vrbanović bi uskoro trebao biti ispitan u Uskoku, braća Mamić još nisu stigla u Hrvatsku

Najnovije – 17:15 Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović, uz braću Mamić i poreznika osumnjičen za korupciju, predvečer bi, prema očekivanju njegova odvjetnika, trebao biti ispitan u sjedištu Uskoka, gdje ukoliko se pojave u Hrvatskoj istražitelji očekuju i braću Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrbanovićev odvjetnik Darko Maržić izjavio je Hini kako očekuje da će njegova branjenika na Uskoku ispitati oko 18 sati.

Prema neslužbenim informacijama Uskok u petak želi ispitati i braću Mamić, no oni su, kako se doznaje, još prije 16 sati zajedno sa svojim odvjetnikom Čedom Prodanovićem viđeni u restoranu u Moravskim Toplicama, iako je Dinamo ranije izvijestio da su oko podneva dobili pozive za razgovor te da su “odmah krenuli prema Zagrebu”.

Nakon što je Vrbanović u petak po povratku iz inozemstva uhićen na zračnoj luci Pleso predstavnici policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala s njim su obavili razgovor nakon čega su ga predali pritvorskom nadzorniku gdje čeka ispitivanje u Uskoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zamjenik ravnatelja Uskoka pozvat će nas kad odredi termin ispitivanja”, kazao je odvjetnik Maržić, dodajući kako očekuje da će Vrbanović na ispitivanje biti doveden oko 18 sati.

Razgovor koji su policijski istražitelji obavili s Vrbanovićem u zračnoj luci bio je kratak. Vrbanović je dao kratku i sažetu izjavu te su obavljene formalnosti oko uhićenja i pregledane njegove stvari s kojima je doputovao, rekao je odvjetnik. Dodao je da je obrani drago što sve ide brzim i efikasnim tempom.

U izjavi za Hinu putem SMS-a Vrbanović je ranije potvrdio da iz Münchena zrakoplovom dolazi u Zagreb. “Sve je ovo običan cirkus i parada, ali kad je istina i pravda na mojoj strani onda je sve lakše. Ovo je hrana za mase. Žalosno vrijeme”, napisao je Vrbanović kojega je, dok je oko 13 sati u zračnoj luci na Plesu čekao prtljagu, policija uhitila i ispitala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Uskoku je ranije u petak ispitan osumnjičeni poreznik Milan Pernar, a nakon saslušanja ostalih osumnjičenika bit će poznato hoće li Uskok protiv njih pokrenuti istragu i tražiti određivanje istražnog zatvora. O mogućem zatvaranju odluku treba donijeti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Policijski odjel za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u četvrtak je zbog mita i utaje poreza pretresao kuće braće Mamić, kojima je navodno pomagao poreznik, ali i prostorije Dinama i HNS-a gdje su potvrdili da je “predmet obrade” i Vrbanović. No, Zdravko Mamić je iz slovenskih Moravskih Toplica poručio da je riječ o lažima te da politički vrh “izmišlja afere domoljubima”.

14:50: Vrbanovića su tek sada odveli prema Oranicama. Od slijetanja do 14:40 sati je bio u policijskoj postaji zračne luke zajedno s odvjetnikom Darkom Maržićem. Tamo mu je dana pouka o pravima, javlja Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavili smo formalnosti oko uhićenja na Plesu. Sada ga voze na Oranice pritvorskom nadzorniku. PNUSKOK je odradio sve korektno. I sada čekamo kad će zakazati ispitivanje zamjenik tužitelja USKOK-a. Očekujemo da će to biti već večeras i da tu temu konačno i razriješimo. Vrbanović se osjeća odlično, opušteno, nije zabrinut i radi se o temama koje su više godina aktualne i po njemu ga se nema za što teretiti. Spreman je na suradnju pokazuje i činjenica da se odmah javio i krenuo prvim letom iz Bakua preko Osla za Zagreb” – kaže Vrbanićev odvjetnik Maržić.

Redovnom linijom Lufthanse u 12:45 sati iz Münchena sletio je s ostalim putnicima i izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i nekadašnji direktor Dinama, Damir Vrbanović. Na izlazu iz zračne luke dok je čekao prtljagu, pristupila su mu dvojica policajaca, izvještava Jutarnji.hr.

Zajedno s Vrbanovićem bio je i povjerenik za sigurnost u HNS-u, često osporavani Zoran Cvrk koji nije želio davati nikakve izjave i čudio je što je to USKOK tražio u uredima HNS-a, javlja Jutarnji list.

Vrbanović stigao u Zagreb
Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić i trener Zoran Mamić ipak su odlučili ranije se vratiti u Zagreb s priprema u Sloveniji, a sve kako bi se što prije sastali s odvjetnicima i surađivali u istrazi, prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenut će prema Hrvatskoj oko 14 sati, a prije toga će biti sastanak s igračima i stručnim stožerom jer je potrebno dati smjernice kako završiti pripreme na adekvatan način, bez da svi ovi događaji utječu na samu momčad.

Jutarnji list donosi pregled trenutnih optužbi zbog kojih se sumnjiče odgovorni iz Dinama:

1. Sumnja se da je Zdravko Mamić davao mito porezniku Milanu Pernaru kako bi mu pogodovao prilikom poreznih nadzora i drugih radnji koje je poduzimao u njegovu slučaju.

2. Dokazi upućuju na sumnje da je prilikom transfera Luke Modrića u Tottenham napravio aneks ugovora prema kojemu Dinamu ne odlazi cijeli iznos odštete, već veliki dio ide samom igraču, koji je posebnom izjavom potpisao da se tog novca odriče. Sumnjaju i da se sličan scenarij odvio se prilikom još nekih transfera iz Dinama

3.  Istražitelji sumnjaju da je Zoran Mamić još 2006. od Dinama dobio pozajmicu od 24 milijuna kuna, koju je kasnije i vratio, ali ne vlastitim novcem, već sredstvima samog kluba, koji se za to još morao i zadužiti u jednoj banci. Navodno je Dinamo isplaćivao sredstva igračima koji bi to kasnije davali Zoranu Mamiću za vraćanje pozajmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.