Ohrabrenje: Hoće li hrvatski nogomet imati vrlo skoro dva predstavnika u Ligi prvaka?

Foto: uefa.com

Hrvatski klubovi sjajno su predstavili hrvatski nogomet u prvim pretkolima europskih klubova, svi su prošli, uz sjajne rezulatate, što je rezultiralo činjenicom da u ovom trenutku Hrvatska drži 15. mjesto na UEFA-inoj ljestvici koeficijenata. Ukratko, Hrvatska je došla vrlo blizu toga da bi u budućnosti mogla imati dva kluba u Ligi prvaka, odnosno, dva kluba koja bi mogla dobiti mogućnost da sudjeluju u kvalifikacijama za najjaču klupsku nogometnu ligu na svijetu. Kada bi se to dogodilo gotovo pola Hrvatske nogometne lige sudjelovalo bi u europskim kupovima. Naime, tada bi Hrvatska dobila pravo na pet klubova u kvalifikacijama za Ligu prvaka ili Europsku ligu, što je, naravno, sjajna vijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do takve, vrlo optimistične, situacije hrvatski su klubovi došli tako što su Dinamo, Hajduk i Lokomotiva izjednačili najbolji učinak hrvatskih klubova iz dva pretkola europskih natjecanja. Naime, prije pet godina Dinamo, Varteks i Split prije pet godina također skupili šest pobjeda i dva neriješena rezultata. Važno je istaknuti da u nastavku kvalifikacija, koje kreću već za nekoliko dana, hrvatski klubovi imaju mogućnost dodatno popraviti koeficijent, iako će, naravno, sada biti sve teže budući da su i klubovi s kojima će naši igrati nešto jači.

Prema sadašnjoj ljestvici Hrvatska u borbi za presudno 15. mjesezo vodi ispred Rumunjske i Austrije, spomenimo kako Hrvatska ima koeficijent 21.875, ali i sve klubove koji su i dalje aktivno u Europi, Rumunjuska ims koeficijent 21.150 i četiri od pet klubova u Europi, Austrija 19.850, Austrijanci također još uvijek imaju u Europi sve klubove koji su i krenuli u novu europsku sezonu. Treba li reći da je hrvatski predstavnik Hajduk eliminirao rumunjskog predstavnika u 2. pretkolu Europske lige i tako omogućio komforniju situaciju hrvatskim klubovima koji se bore za to drugo mjesto u kvalifikacijama za Ligu prvaka?

U dosadašnjem dijelu europske sezone hrvatski su klubovi osvojili sedam od osam mogućih bodova, podsjetimo također kako se u ovoj ranoj fazi natjecanja jedan bod dobije za pobjedu, a pola za remi. Koeficijent na razini države se izračunava tako da se broj osvojenih bodova podijeli s brojem klubova koji nastupaju u Europi. Hajduk je, što smo spomenuli, napravi dobru stvar za hrvatski nogomet izbacivanjem jednog rumunjskog kluba iz Europe, golom Ohandze i pobjedom 2:1 protiv Iasija Hajduk je donio dodatnih pola boda za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je, kao što je vjerujemo poznato, veliki favorit protiv Dinama iz Tbilisija u nastavku europskog ljeta, no, zato će puno teži zadatak imati hrvatski predstavnici u Europskoj ligi Lokomotiva igra protiv Vorskle, Hajduk protiv Oleksandrije, suparnik Riječanima je Istanbul Basaksehir. Radi se o neatraktivnim, ali vrlo opasnim protivnicima koji su uglavnom favoriti protiv hrvatskih klubova.

Naravno, bilo bi idealno kada bi Hrvatska u posljednjem pretkolu, dakle, play-offu ili 4. pretkolu, imala tri predstavnika i kada bi od ta tri barem dva prošla u grupnu fazu. Kada bi se to dogodio Hrvatska bi bila vrlo blizu toga da u skoroj budućnosti dobije dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Sjajne su to vijesti za hrvatski nogomet u trenutku kad se nad njim nadvija prijeteći mač regionalne lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.