Oproštaj od Ćire: Svojim odlaskom uspio je u onome što je radio cijeli život – ujedinio je Hrvatsku

ćire
Foto: fah, montaža Narod.hr

Komemoracija za legendarnog izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Miroslava Ćiru Blaževića održana je u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Posljednji ispraćaj Miroslava Ćire Blaževića bit će u Aleji velikana na zagrebačkom groblju Mirogoj. Lijes će biti izložen od 12 sati, a obred će početi u 14 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komemoracija je počela pjesmom Nere Stipičević koja je izvela francusku šansonu.

Na komemoraciji je i hrvatski državni vrh, premijer Andrej Plenković, predsjednik Zoran Milanović i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– U svojem odlasku uspio je u onome što je radio cijeli život – ujedinio je Hrvatsku. Društveni značaj dva najveća njegova uspjeha veći je od samog sportskog. Ćiro je znao živjeti i volio je ljude, rekao je, između ostalog, u svojem govoru predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić.

– Otišao je maestro koji je skladao nezaboravne simfonije. Sve nas je oduševljavao svojom karizmom. GNK Dinamo izražava duboku sućut obitelji i prijateljima nezaboravnog Miroslava Ćire Blaževića, rekao je predsjednik GNK Dinama Mirko Barišić.

– Bio je izuzetno nadaren i talentiran u području komunikacije, stvaranju odnosa i atmosfere i motivacije. Održao je na stotine govora, ne samo u području sporta već i u poslovnom svijetu. Bio je ambasador Republike Hrvatske, rekao je Zorislav Srebić, dugogodišnji glavni tajnik HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
– Nikad nisam imao takav pritisak i nervozu te mi se ruke nisu tresle kao sad, rekao je, između ostalog, komentator Drago Ćosić.

– Znao je biti goropadan, ali i takva dobrica da ste se pitali je li to bio isti čovjek. Voljeni ne umiru nikad, oni žive u našim sjećanjima i mislima.

Marijan Vlak: Teško je dočarati njegov značaj i ulogu

– Kad bi samo jednu riječ mogao staviti uz riječ jednakosti u Ćiru, stavio bih riječ – antika. Ćiro = antika. Riječ koja sadrži u sebi i aorist i prezent i futur. Kad govorimo o Ćiri, govorimo o njegovoj sjajnoj karijeri iz prošlosti, govorimo o njemu danas ovdje u Lisinskom. Kažu da ljudi umiru dva puta, jednom kad odu fizički, a drugi kad se prestane spominjati njegovo ime. Njegovo ime se neće prestati spominjati do Sudnjeg dana, rekao je glumac Emir Hadžihafizbegović.

– Teško je u kratkoj formi dočarati njegov značaj i ulogu našeg nenadmašnog trenera, njegov utjecaj na razvoj generacija, kako u nogometnog, tako i u ljudskom smislu, rekao je legendarni Dinamov vratar Marijan Vlak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Naš prvi susret, Španjolska 94. Ćiro je imenovan za izbornika. Mene prati iščekivanje, kakav će biti taj susret. Dolazim u hotel u Valenciji i nalijećem na njega. On s toplim osmijehom kaže: “Dobrodošao sine”, a onda stisak ruke postaje jači te mi je rekao gotovo tepajući: – Ili ćeš biti moj pozitivan lider ili te neće biti! Deset sekundi mu je trebao da me potpuno osvoji i da me ima u potpunosti, rekao je Igor Štimac koji je govorio u ime njegovih “Sinova” brončanih iz 1998. godine.

Ćirin sin: Slavimo njegov život

– Ovdje smo da slavimo njegov život. Bio je prekrasan, ostvario je svoje snove. Ostvario je naše snove. Tata, meni je bila privilegija biti tvoj sin i uz tvoju karijeru biti uz tebe te upoznati sve ove divne ljude, i sve lijepo što si nam uspio dočarati i donijeti, rekao je sin Miroslav Blažević u govoru.

Legendarni Ćiro preminuo je 8. veljače u 88. godini nakon duge borbe s rakom.

Pogledajte galeriju:

Njegovu iznimnu sportsku karijeru obilježila su dva rezultata – bronca s hrvatskom reprezentacijom na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. i osvajanje naslova prvaka bivše Jugoslavije s Dinamom 1982.

Vlada je na telefonskoj sjednici, održanoj u utorak, donijela Odluku o proglašenju 15. veljače 2023. Danom nacionalne sućuti u povodu smrti Miroslava Ćire Blaževića.

Dan nacionalne sućuti obilježit će se isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja, priopćeno je iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.