Otvorene Olimpijske igre: Pogledajte prekrasne prizore s otvorenja

epa09360070 Naomi Osaka lights the cauldron during the Opening Ceremony of the Tokyo Olympic Games at the Olympic Stadium, in Tokyo, Japan, 23 July 2021. EPA/JOE GIDDENS NO ARCHIVING, EDITORIAL USE ONLY, IMAGES TO BE USED FOR NEWS REPORTING PURPOSES ONLY, NO COMMERCIAL USE WHATSOEVER, NO USE IN BOOKS WITHOUT PRIOR WRITTEN CONSENT FROM AAP AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Gotovo četverosatnom svečanosti su u Tokiju otvorene Olimpijske igre koje se održavaju pod sloganom “Ujedinjeni u različitosti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvaranje je započelo vatrometom, a zatim je odana počast žrtvama pandemije koronavirusa zbog koje se Igre i održavaju s jednogodišnjom odgodom, kao i žrtvama terorističkog napada na OI u Muenchenu 1972.

Nakon uvodnog dijela od nešto više od pola sata uslijedio je mimohod sportskih delegacija iz 206 zemalja. Tradicionalno, prvi su izašli sportaši iz Grčke, posljednji domaćini Japanci, a Hrvatska je bila 62. na redu. Našu zastavu nosili su zlatni s posljednjih Igara u Rio de Janeiru, atletičarka Sandra Perković i strijelac Josip Glasnović.

Iza njih bila je otprilike trećina hrvatskih sportaša koji će nastupiti u Tokiju, neki se nisu pojavili na stadionu jer imaju nastup već u subotu. Iz svečane lože Olimpijskog stadiona naše sportaše pozdravila je bivša predsjednica, a sada članica Međunarodnog olimpijskog odbora Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najupečatljiviji dio svečanosti bila je točka u kojoj je 1824 dronova iznad stadiona formiralo logo Igara u Tokiju, a zatim taj logo pretvorilo u zemaljsku kuglu.

Prije službenog dijela stadionom se zaorila i legendarna antiratna pjesma Johna Lennona i Yoko Ono iz 1971. godine “Imagine” u izvedbi Angelique Kidjo, Alejandra Sanza, Johna Legenda i Keitha Urbana.

Nakon kraćih govora predsjedice Organizacijskog odbora Igara Seiko Hashimoto i predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha, Igre je službeno otvorio japanski car Naruhito. On je tako ponovio ulogu svog djeda Hirohita koji je otvorio OI 1964. održane također u Tokiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olimpijsku prisegu u ime sportaša položili su atletičar Ryota Yamagata i stolnotenisačica Kasumi Ishikawa, dok je olimpijsku zastavu na stadion unijelo šestero sportaša koji su predstavljali pet kontinenata i reprezentaciju izbjeglica – Aziju Kento Momota (badminton), Oceaniju Elena Galiabovitch (streljaštvo), reprezentaciju izbjeglica Cyrille Tchatchet (dizanje utega), Amerike Paula Pareto (džudo), Afriku Mehdi Essadiq (triatlon) i Europu Paola Ogechi Egonu (odbojka).

Četverostruka “grand slam” pobjednica, 23-godišnja japanska tenisačica Naomi Osaka upalila je u konačnici olimpijski plamen, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.