Pandemija koronavirusa razotkrila sav jad Macronove politike: Hoće li UEFA doista suspendirati klubove koji dolaze iz liga koje samoinicijativno prekinu sezonu?

Foto: fah

Što će biti s nogometom u Europi s obzirom da već duže vrijeme traje privremeni prekid nogometnih prvenstava zbog pandemije koronavirusa? U Francuskoj su dogodile neke stvari koje bi bitno mogle utjecati na nastavak naprasno prekinute sezone, inače, francuska lige je među najjačima u Europi, ali opet daleko slabija od onih doista najjačih, kao što je primjerice engleska nogometna liga, predvođena Liverpoolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak bi Izvršni odbor Francuske nogometne lige (LFP) trebao raspravljati o sudbini prekinute sezone nakon što je francuski premijer Edouard Philippe u utorak produžio zabranu gotovo svih sportskih natjecanja do rujna. Ovim je potezom Macronova Francuska sama sebi, govoreći isključivo u nogometnom kontekstu, zabila autogol. Naime, Francuska je jedno od svjetskih žarišta pandemije, što samo pokazuje koliko se loše pripremila za borbu protiv pandemije koja u većini europskih zemalja polako ali sigurno jenjava.

”Hrvatski” i svjetski mediji, neskloni američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, posljednjih tjedana pišu kako su Sjedinjene Države najveće svjetsko žarište pandemije koronavirusa, pandemije koja je u svijet stigla iz komunističke i strogo kontrolirane Kine, no, to je samo naizgled točno. Dovoljno je povući jednu paralelu, naime, SAD ima oko 330 milijuna stanovnika, dakle, više od Francuske, Italije, Španjolske i Engleske zajedno, pa čak i ako se navedenim europskim zemljama pridruži Njemačka.  Posve je jasno da su u tom slučaju brojke neusporedive.

Što nam to govori? Pandemija koronavirusa razgolitila je svu slabost Macronove vladavine Francuskom. Diljem Europe i svijeta ublažavaju se mjere koje su uvedene kako bi se ograničilo širenje virusa, u Francuskoj i Nizozemskoj se one produžuju praktički do jeseni. Zašto bi, gledano iz sportskog kuta, ako se uopće o sportu više uopće smije javno govoriti a da vas ne optuže za širenje tzv. lažnih vijesti, UEFA uopće imala sluha za poteze Francuske i Nizozemske? Podsjetimo, u UEFA-i su poručili da bi se sa suspenzijama mogli sresti savezi koji će samoinicijativno donijeti odluku o definitivnom prekidu sezone. Probleme je, naizgled, jednostavan. Naime, ako će se UEFA držati svojih preporuka suspendirat će francuske i nizozemske klubove iz europskih kupova za iduću sezonu, pogotovo ako znamo da su njemački klubovi, španjolski klubovi, pa čak i talijanski (unatoč izjavama talijanskog ministra sporta Vincenza Spadafore)  te engleski klubovi i tamošnji savezi najavili nastavak svojih prvenstava, dakako, igrale bi se utakmice bez nazočnosti gledatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Francuskoj se, dakle, povela rasprava oko toga tko će biti prvak, hoće li ga uopće biti i kako će PSG uskladiti svoje svoje utakmice u Ligi prvaka, ako se ona nastavi na ljeto. Ako neće biti prvaka Francuske, pod uvjetom da većina europskih država krene s nogometnim prvenstvima, kako bi onda uopće i Francuskoj mogli očekivati da će iduće sezone njihov klub igrati Ligu prvaka?  Ipak i u Francuskoj pojavljuju se glasovi razuma, naime, predsjednik Lyona, kluba koji je vrlo blizu da iz Lige prvaka izbaci jedan Juventus, vjeruje da će se sezona ipak nastaviti te predlaže play off razigravanje za pozicije u Europi i opstanak u Ligue 1.

“Znači li ova odluka o zabrani okupljanja i kraj prvenstva? Nisam siguran. Mislim da što prije treba naći alternative, poput play offa u kolovozu ili nastavak sezone iza 15. rujna”, poručio je Jean-Michel Aulas, prvi čovjek Lyona.

Zanimljiva je i poruka vlasnika PSG-a, šeika iz Katara Nasser Al-Khelaifija, koji je poručio da će poštovati odluku francuskih vlasti, no, spremni su svoje utakmice u Ligi prvaka igrati negdje u inozemstvu, ako im UEFA to dopusti. Ako će se UEFA držati svojih preporuka onda bi trebala presjeći sva nagađanja i poslati jasniju, nedvosmislenu poruku, ovako zapravo samo generira kaos. Mogu li uopće natjecanje nastaviti, pa i ove sezone, klubovi koji dolaze iz liga koje su samoinicijativno, bez konzultacija s UEFA-om, odlučili definitivno prekinuti prvenstva i sve prepustiti zelenom stolu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratimo se PSG-u, naime, klub iz Pariza, a u vlasništvu šeika, u osmini finala izbacio je Borussiju Dortmund i plasirao se među osam najboljih momčadi u Europi, gdje se još nalaze Atalanta, RB Leipzig i Atletico Madrid. Četiri susreta osmine finala Lige prvaka tek se trebaju odigrati, dok je ždrijeb četvrtfinala do daljnjega odgođen. Iz svega je vidljivo da je UEFA, kako smo već spomenuli, itekako doprinijela ovom kaosu, nakon što su poslali preporuke izgubili su odlučnost. Zašto nizozemski klubovi još uvijek nisu eliminirani iz europskih kupova za iduću sezonu? Odmah je UEFA trebala reagirati i poslati poruku da se drže svega onoga što su rekli ili pak poslati jasnu poruku savezima da svaki od njih može individualno donositi odluku o nastavku ili prekidu ovisno o situaciji. 

Poštujemo odluku francuskih vlasti. U dogovoru s Uefom namjeravamo i dalje sudjelovati u završnom dijelu Lige prvaka, u vrijeme i  na mjestu na kojem će se organizirati. Ne bude li moguće igrati u Francuskoj, svoje ćemo utakmice igrati u inozemstvu, s uvjerenjem da ćemo igrače i osoblje smjestiti u najbolje moguće zdravstvene uvjete”, izjavio je vlasnik PSG-a Al Khelaifi.

Kako smo već spomenuli talijanski ministar sporta, Vincenzo Spadafore, kazao je da ljudi u talijanskom savezu moraju početi razmišljati o idućoj sezoni te da da postoji mogućnost da se definitivno otkaže ova sezona i prekine Serie A. Za zelenim stolom Juventus bi u tom slučaju obranio naslov, što se nikako ne sviđa rimskom Laziju, koji je uoči privremenog prekida prvenstva imao tek bod manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Italija je država koja se katastrofalno pripremila za borbu protiv pandemije, baš kao i Francuska. Sjetimo se na koji su način tretirali virus na samom početku, podcjenjivanja i dupkom punih ulica Milana, a prisjetimo se Francuske i prepunih ulica Pariza, tamošnjih kafića, butika…, u jeku pandemije. Nije sport kriv za katastrofalne pogreške političara.

U Francuskoj je od koronavirusa umrlo više od 23 000 ljudi, a zaraženo je preko 166 000.

“Sezona profesionalnog sporta 2019/20., posebno nogometnog, neće se moći nastaviti. Ne postoje uvjeti za velike sportske događaje, uključujući i nogomet do rujna, čak i iza zatvorenih vrata”, poručio je francuski premijer, ne ponudivši ostavku.

Podsjetimo, iz UEFA-e su jučer poručili europskim nogometnim savezima da do 25. svibnja u Nyonu žele jasnu sliku o prekinutim prvenstvima. Malo su zakasnili, naime, što su im onda značile onda prijetnje o suspenziji klubova iz liga koje se samoinicijativno odluče na prekid? Očito lutaju i ne mogu se samo sa sobom dogovoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.