Pitanje nacionalnog stadiona: “Hrvatska je presiromašna da gradi Wembley”

Foto: snimka zaslona

I kapetan svjetskih doprvaka Luka Modrić, ali i neki reprezentativci nedavno su upozorili na veliki problem hrvatskog nogometa – stadion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O nacionalnom stadionu govorilo se nakon srebra u Rusiji. Hoće li se, gdje i kada projekt realizirati? Tko će ga financirati? Hoće li se graditi uz pomoć dijaspore? Treba li Hrvatskoj nacionalni stadion?

– Već puno ponavljamo da su nam potrebni stadioni i bolja infrastruktura. Uvijek pričamo o tome, usprkos pandemiji, emisija je dobra. Rekao je i predsjednik Šuker da nije bitno kako će se zvati, svaki stadion na kojem igra Hrvatska – to je nacionalni stadion. Uvijek govorimo da Zagreb zaslužuje novi stadion, ali igrat ćemo utakmice i u drugim gradovima. Maksimir više ne zadovoljava uvjete i nema sigurnost za naše navijače, što je najbitnije. Mi trebamo platiti naše navijače po takvim uvjetima da dođu bodriti reprezentaciju, rekao je Marijan Kustić, izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza, na početku emisije Otvoreno.

Dario Šimić, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i predsjednik Hrvatske udruge “Nogometni sindikat”, kritizirao je izgled Maksimira i komentirao kulturu odlaska na stadione.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– To je stvarno najružniji stadion koji je trenutačno u Europi, propadao je iz godine u godinu. Nespretno je napravljena i tribina Zapad gore, svaki stadion s atletskom stazom je prošlost. Čovjek danas bira gdje daje svoj novac, želi neki doživljaj, to je jedna cijela kultura. Sjećam se ’82 sam imao šest godina, borio sam se s tatom s kim ću ići na utakmicu, sretan sam bio zbog toga. Danas naša djeca nemaju gdje ići na stadion, rekao je Šimić.

Stadion, ponos Hrvatske

– Smatram da hrvatskoj reprezentaciji treba nogometni stadion na kojem će ponosno igrati, da stadion bude ponos Hrvatske, ti igrači to zaslužuju. Mi trebamo cijeli niz stadiona, ne može se sve svesti na grad Zagreb, Hrvatska zaslužuje. I Slavonski Brod, Vinkovci, gradovi uz obalu zaslužuju ozbiljne stadione kako bi se razvijala ta sportska kultura, rekao je Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Htio bih razdvojiti priču između Dinamovog i nacionalnog stadiona. Dinamov stadion, tj. Maksimir, kada se izradi, može biti i nacionalni. Ako će se graditi na nekom drugom mjestu, grad Zagreb je ponudio prostor Blata kao mogućnost ako netko želi investirati. Skupština Dinama je donijela odluku o rušenju Maksimira i da se na istom mjestu napravi novi, grad Zagreb je prihvatio tu inicijativu i ovih nekoliko mjeseci smo napravili program za provođenje natječaja, ne samo stadiona nego cijelog kompleksa. Tu je mogućnost organiziranja kampa i pomoćnih terena za igranje mlađih dobnih skupina, objasnio je Ivica Rovis, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba.

– Grad Zagreb je isključivo vlasnik tog prostora, Dinamo je udruga građana, Grad će investirati i graditi novi stadion koji će zadovoljavati sve uvjete Fife i Uefe te HNS-a koji je prihvatio te standarde. Nema razloga da se onda taj stadion ne koristi za igranje svih reprezentacija, dodaje.

“Hrvatska je presiromašna da gradi Wembley”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sportski komentator HRT-a Stjepan Balog naglasio je važnost da se iskoriste svi sadržaji na stadionu te da igra neki klub na njemu, da je Hrvatska presiromašna da “gradi Wembley”.

– Tema nacionalnog stadiona nije realna. Tema stadiona u Zagrebu jest. Zagreb zaslužuje jedan stadion gdje bi igrali klubovi i reprezentacije koje bi tu participirale. Stadion mora biti iskoristiv i profitabilan, a ako nema kluba, to ne može biti. Ako imate četiri utakmice godišnje i dva koncerta, to nije moguće. Kad je klub u pitanju, kad ljudi dolaze, uredi su tamo, fan shopovi, onda se stadion može održavati. Ne trebaju to raditi Savezi i klubovi. Postoje u svijetu “developeri” koji se bave eksploatacijom stadiona. Postoje profesionalci koji se time bave. Presiromašni smo za Wembley, treba nam jedan polivalentan stadion, sportski kompleks i jedan klub, reprezentacija mora igrati u svim gradovima Hrvatske, objasnio je Balog.

Kako će izgledati novi stadion?

– Kapacitet novog stadiona Zagreba će biti četvrte kategorije u Uefi i imat će između 28 i 30 tisuća gledatelja, dodaje Rovis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Mi možemo taj stadion realno očekivati 2030. godine, radili smo i ranije emisije da li nam stadion treba ili ne treba. Sad pričamo nešto tko će i što riješiti. Dok se papiri slože i svi se dogovore, bit će 2030. godina, nije optimističan Šimić oko skore izgradnje stadiona.

– Spominjalo se više načina kako se stadion financirao, ali želim naglasiti. Kad je tko god ulagao u terene i u kampove, HNS je participirao u tom dijelu. Imamo člana izvršnog odbora Uefe, postoje programi preko kojih će se izrealizirati planovi. Kad se donese odluka, dokumentacija, dozvole, to će ići, rekao je izvršni direktor HNS-a Kustić.

– Donešena je odluka da se ide u izgradnju stadiona Svetice/Maksimir. Nije predizborna kampanja, sve aktivnosti su poduzete, to je ozbiljan program, uključeni su svi sportski djelatnici, nemamo razloga da se to ne krene realizirati, objasnio je Rovis, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba.

– Sportska infrastruktura je temelj za razvoj sporta, rekao je Družak za kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.