Plan za spas sporta od ljudi kakav je Agnelli: Pohlepa gazde Juventusa i ”liga bogatih” koja bi uništila nogomet…

Foto: Snimka zaslona

Već se duže vrijeme spekulira o stvaranju takozvane lige bogatih, odnosno, lige koju bi igrali najmoćniji, a onda i najbogatiji, klubovi Europe i tako međusobno dijelili zaradu od takve lige. Dakako, u takvo elitno društvo hrvatski klubovi ne bi bili pozvani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od zagovornika takve lige je i gazda Juventusa, Andrea Agnelli, iako Juventus već godinama nije osvajao Ligu prvaka, pa prema tome i ne spada u sam europski vrh na kojem su u ovom trenutku više klubovi poput Liverpoola, Reala, Barcelone… Kolumnist Daily maila Martin Samuel žestoko je kritizirao predsjednika Juventusa Andreu Agnellija, koji je, kako smo već spomenuli, izazvao burne reakcije prijedlogom da bi stvaranje takozvane Superlige s najjačim klubovima Europe bilo najbolje rješenje za nogomet.

Kakvo rješenje? Nogomet ne igraju tajkuni, nogomet igraju nogometaši koji većim dijelom ne pripadaju takozvanoj bogatoj eliti, naime, gotovo sve brazilske i argentinske nogometne zvijezde dolaze iz sirotinjskih dijelova svoje zemlje, to što kroz nogomet zarade ozbiljan novac ništa zapravo ne mijenja.

Pohlepa gazde Juventusa nije najbolje sjela klubovima koji se ne mogu usporediti financijski s bogatom europskom nogometnom kremom, koja svoje pobjede zapravo kupuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, gazda Juventusa uvrijedio je Atalatntu, najveće ovogodišnje iznenađenje Lige prvaka. Agnelli smatra kako je Atalanta klub bez povijesti te da ne zaslužuje mjesto u takvozvanoj eliti. Kad je to nogomet prestao biti sport i zar o plasmanu u četvrtfinale Lige prvaka ne odlučuju klubovi igrom na terenu, a ne moćnici dekretom za zelenim stolom?

Martin Samuel je zbog svega toga u svojoj kolumni žestoko kritizirao gazdu Juventusa rekavši da je “puzajuća, gmižuća, sebična, protekcionistička zmija, čovjek bez osjećaja za sport i sportski integritet”, uz dodatak da će njegov plan “uništiti nogomet”.

Samuel je u svom članku spomenuo razdobolje s kraja 19. stoljeća i samog početka nogometa te je naglasio doprinos škotskih nogometaša u razvoju nogometa diljem Engleske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Engleski nogomet duguje mnogo igračima iz Škotske, ali s vremenom su reprezentacija i klupski nogomet zaostali u odnosu na Engleze”, navodi Samuel te se prisjeća prošlogodišnjeg finala Lige prvaka Liverpool – Tottenham.  Podsjetimo, europski naslov osvojili su nogometaši Liverpoola, koji ove sezone dominiraju engleskom ligom.

“Ako Tottenham i Liverpool ovaj tjedan završe sezonu u Ligi prvaka, njihov status finalista iz 2019. godine bit će apsolutno nevažan. Ništa u povijesti ne prolazi brže od evolucije sportskog natjecanja.

Meč finala Lige prvaka iz 2019. godine ima isto toliko utjecaja na događaje u Leipzigu i Madridu s početka nokaut faze, koliko i mečevi koji su se igrali posljednjih desetljeća 19. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osmog kolovoza 2015. godine Leicester City je na svom stadionu dočekao Sunderland. Njegovi navijači nisu ni sanjali da gledaju prvu utakmicu u šampionskoj sezoni voljenog kluba. Da je netko to rekao tijekom meča, proglasili bi ga ludim. Ipak, sve je moguće… a ako nije, sport je mrtav.

Andrea Agnelli je imao sreće biti dio jedne od najvećih europskih nogometnih dinastija – Juventusa. S pozicije velikog sretnika želi uništiti najveće nogometno klupsko natjecanje na svijetu i nogomet kao takav.

On ne želi pokvariti ili upropastiti, već želi uništiti Ligu prvaka. Ako se usvoje njegovi prijedlozi, nestat će Liga prvaka kao nogometno natjecanje od najvećeg značaja u Europi. Promjene bi se odrazile i na domaća natjecanja. Agnellijeva pohlepa i glupost ubili bi sport koji ne pripada djeci s bogatim nasljedstvom, već radnim muškarcima i ženama Europe i šire.

Naša igra je naša zabava, a ne njegov izvor prihoda. Nogomet je naše zadovoljstvo, a ne njegovo pokriće za nakaradni financijski model koji je pokušao primijeniti u Seriji A. U svijetu raste broj mediokriteta poput Agnellija i svi imaju potrebu nagraditi se i uzdići”, napisao je Samuel u svojoj kolumni za Daily mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjava čelnika Juventusa o Atalanti kao klub koji ne zaslužuje biti dio takozvane elite opravdano je zaprepastila  Europu, naime, Agnelli je prošli tjedan predložio takozvani plan za spas nogometa na summitu Financial Timesa u Londonu te se dotaknuo Atalante koja je igrom u Ligi prvaka ove sezone oduševila Stari kontinent.

“Izuzetno poštujem to što Atalanta radi, ali bez povijesti u međunarodnim natjecanjima i zahvaljujući jednoj sjajnoj sezoni imali su pristup elitnom natjecanju”, kazao je Agnelli, koji se osvrnuo i na situaciju u kojoj se trenutno nalazi Roma:

“Posljednjih godina su doprinijeli građenju nacionalnog koeficijenta na UEFA listi. Imali su jednu lošu sezonu i uslijedila je financijska kriza. Poanta je u stvaranju ravnoteže između kontinuiranog doprinosa nogometu i rezultatima tijekom jedne sezone”, poručio je Agnelli.

Sve je to komentirao u svojoj kolumni i Martin Samuel, koji smatra kako gazda Juventusa želi zatvorenu Ligu prvaka:

“Ista grupica bogatih klubova iz godine u godinu igrat će međusobno, bez obzira na to kakva će biti kvaliteta ekipa i samog natjecanja. Trebaju li sačuvati vječno mjesto u elitnom natjecanju na štetu manjih i financijski slabijih klubova?

Roma se u razdoblju od 1955. do 2001. godine kvalificirala za sudjelovanje u elitnom natjecanju samo jednom. Znači li to da bi na osnovi nedavnih rezultata trebalo zacementirati mjesto Romi, na štetu manjih klubova kao što je Atalanta? Zašto Atalanta ne može postati sila talijanskog nogometa, možda čak i veća nego što je tijekom proteklih godina bila Roma? Potrebna im je samo šansa, a Agnellijeve riječi ih mogu obeshrabriti”, piše Samuel u svojoj kolumni, koju prenosi Daily mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.