Platini: Iz nogometa moramo izbaciti namještanje rezultata, doping, nasilje i rasizam

Predsjednik Europskog nogometnog saveza (UEFA) Michel Platini u svom je uvodnom govoru na otvaranju 39. redovnog kongresa UEFA-e u Beču naglasio kako je zadatak organizacije kojoj je na čelu borba protiv namještanja rezultata, dopinga, rasizma, te nasilja na i oko stadiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Postoje bitke koje nikada ne završavaju i mi ne smijemo čak niti spustiti gard kada je o tome riječ. Tu mislim na naše napore da iz nogometa izbacimo namještanje rezultata, doping, nasilje i rasizam, kao i ostale oblike diskriminacije. Posljednjih smo mjeseci svi bili zatečeni prizorima za koje smo mislili da pripadaju prošlosti. Neki od nas iskusili smo to iz prve ruke, ja osobno prije točno 30 godina”, rekao je Platini prisjećajući se katastrofe na stadionu Heysel u Bruxellesu prije finala Kupa prvaka 1985. godine kada je u neredima koje su prouzročili navijači Liverpoola poginulo 39 osoba, mahom navijača Juventusa za koji je tada Platini igrao.

“Postoje bitke koje možemo dobiti samo uz pomoć civilnih vlasti, jer mi nismo ni zakonodavci ni suci niti policija. Stoga ponavljam svoj poziv za jačanje svijesti kod civilnih vlasti kako bismo izbjegli ponavljanje crnih dana iz ne tako davne prošlosti kada su hilgani i fanatici svih vrsta vladali mna određenim europskim stadionima. Za to nam trebaju stroži režimi ponašanja na europskim stadionima i, ono što već duže vrijeme zagovoram, stvaranje europske sportske policije”, dodao je Platini.

Tijekom današnjeg kongresa u Beču Platini bi trebao dobiti novi, treći četverogodišnji mandat na čelu UEFA-e s obzirom da nema protukandidata za tu poziciju, a birat će se i novi Izvršni odbor. Među 12 kandidata za sedam mjesta u IO UEFA-e je i aktualni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker. Šukerovi protukandidati su: Angel Maria Villar (Španjolska), Grigorij Surkis (Ukrajina), Peter Gillieron (Švicarska), Borislav Mihajlov (Bugarska), Sandor Csanyi (Mađarska), Fernando Gomes (Portugal), Yngve Hallen (Norveška), Trefor Lloyd Hughes (Wales), Campbell Ogilvie (Škotska), Geir Thorsteinsson (Island) i Servet Yardimci (Turska).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.