Počela javna rasprava o Nacionalnom programu športa 2019-2026. godine

Foto: fah

Nacionalni program športa 2019-2026., koji će biti podloga za izradu Zakona o športu, službeno je u petak pušten u javnu raspravu i e-savjetovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nacionalni program športa koji ima podnaslov ‘Prema zdravoj i aktivnoj naciji ponosnoj na športske uspjehe’ prvi je strateški dokument u povijesti hrvatskog športa na nacionalnoj razini. Ova Vlada je kroz Središnji državni ured za šport izdvajanja za šport kroz Državni proračun povećala izdvajanja za 120 milijuna kuna pa je proračun za šport prvi put prešao iznos od 300 milijuna kuna i on će u ovoj godini iznositi 336 milijuna kuna kojima treba dodati i 100 milijuna kuna iz Fondova Europske unije namijenjeni osobama s invaliditetom i socijalno ugroženim skupinama te 11 milijuna kuna koje smo izdvojili za lokalni šport. Hrvatska je nesumnjivo zemlja športa, ali u njoj se još uvijek 62 posto stanovništva ne bavi nikakvom tjelesnom aktivnosti, a jedan od ciljeva ovog dokumenta i javne rasprave bit će transparentno i učinkovito upravljanje športom na svim razinama”, kazala je u Banskim dvorima dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora i voditeljica radnog tijela za izradu Nacrta prijedloga Nacionalnog programa športa Sanda Čorak.

Pored sredstava koje su izdvojene iz Državnog proračuna za šport ministar financija Zdravko Marić kazao je da će 35 posto prihoda od sredstava od igara na sreću biti namijenjenu športu kao i sredstava od dva posto porezne olakšice na dobit.

“Država će i na razne druge načine nastojati pomagati športu ali smo svjesni da su sva ta sredstva nemjerljiva sa radošću i benefitima koje dobijamo iz športa jer nemojmo zaboraviti da su upravo športaši naši najbolji veleposlanici”, rekao je ministar Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima zamjenika državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport Krešimira Šamije javna rasprava trajat će mjesec dana tijekom kojih će se održati 12 radionica širom Hrvatske na kojima će športski djelatnici moći iznijeti svoje prijedloge i sugestije.

“Akcijskim planom propisano je šest općih i 20 posebnih ciljeva, koji uključuju 66 mjera i 155 aktivnosti, kojima bi se u razdoblju od 2019. do 2026. godine trebalo smanjivanje nedostataka u hrvatskom športu te iskorištavanje pruženih prilika”, kazao je Šamija i naglasio da u ‘Nacionalnom programu’ nema kategorizacije športova ali nije isključio mogućnost da se kroz javnu raspravu dođe i do nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.