Odbor za Ustav bez rasprave donio odluku o dodjeli 56,4 milijuna kn za političke stranke

Foto: fah

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je jednoglasno, bez rasprave donio odluku o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika kojom im se iz ovogodišnjeg državnog proračuna osigurava 56,4 milijuna kuna, javlja HRT.

Najviše novca, 21,3 milijuna kuna, pripalo je HDZ-u koji je u trenutku konstituiranja Sabora imao 46 zastupnika i 11 zastupnica. Slijedi SDP koji je iz proračuna dobio 14,1 milijun kuna s 33 zastupnika i pet zastupnica.

Mostu nezavisnih lista s 11 zastupnika i tri zastupnice ove će godine na račun iz proračuna sjesti 5,3 milijuna kuna, HNS, pod čijom je “markicom” u Sabor ušlo tri zastupnika i šest zastupnica dobiva 3,5 milijuna kuna, a HSS s četiri zastupnika i jednom zastupnicom 1,9 milijuna kuna.

>Davorka Budimir: Potrebno je otvoriti pitanje financiranja političkih stranaka

>Ministarstvo uprave odbilo očitovati se o prijedlogu UIO da se ukine financiranje političkih stranaka iz državnog i lokalnih proračuna

Po tri zastupnika Živog zida, IDS-a i SDSS-a za rad u ovoj godini imaju osiguranih 1,1 milijun kuna. Promijenimo Hrvatsku, HDS i HSU s po dva zastupnika dobit će po 734 tisuće kuna.

HRAST, SNAGA, HDSSB, Narodna stranka – Reformisti, Abeceda demokracije te nezavisni zastupnici Željko Glasnović, Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobit će po 367 tisuća kuna, dok će zastupnica nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola koja ima pravo na 10% veću naknadu, dobiti 403 tisuće kuna.

Sredstva za rad samo jednog zastupnika dobit će i Bandić Milan 365 Stranka rada i solidarnosti, jer je s te liste u Sabor ušao samo jedan zastupnik, iako trenutačno Klub Stranke rada i solidarnosti ima 11 članova.

Dodijeljena sredstva ne odgovaraju aktualnom stanju i odnosu snaga u Hrvatskom saboru, s obzirom na to da je od početka mandata 30-ak zastupnika promijenilo stranačke dresove.

No Zakon o financiranju političkih aktivnosti propisuje da se proračunski novac raspodjeljuje na temelju stanja u trenutku konstituiranja Sabora. Ta je odredba, kada se Zakon donosio, osmišljena kako bi destimulirala mijenjanje stranačkih dresova, no očito nije polučila uspjeh.

Sredstva iz ove Odluke strankama i nezavisnim zastupnicima doznačivat će se tromjesečno.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt