Davorka Budimir: Potrebno je otvoriti pitanje financiranja političkih stranaka

Foto: fah

Osim bruto plaća i ostalih zastupničkih povlastica parlamentarne stranke i nezavisni zastupnici iz proračuna dobivaju milijune iz proračuna, na što je za Narod.hr upozorila i predsjednica udruge Transparency International Hrvatska, Davorka Budimir.

“Sustav financiranja političkih stranaka u Hrvatskoj je vrlo netransparentan zbog toga što one stranke koje imaju saborske zastupnike dobivaju stalna financijska sredstva iz proračuna. Ta su sredstva ogromna, a s druge strane članarine ili donacije su zastupljene u puno manjoj mjeri. To znači da svi građani, čak i oni koji nisu članovi stranaka, sudjeluju u njihovom financiranju, što nije u redu. Stranke bi se trebale financirati putem privatnih i korporativnih donacija i članarinama.”

UiO protiv takvog načina financiranja: Znate li koliko stranke dobivaju iz državnog proračuna?

“Financiranje stranaka nije dobro uređeno u zakonodavnom okviru i postoji slab standard kontrole tih financijskih sredstava. Stranke predaju svoje izvještaje Državnom uredu za reviziju. Problem je što se takvi izvještaji vrlo teško mogu kontrolirati, i od strane istraživača i od strane zainteresirane javnosti”, zaključuje Budimir.

Nepropisno popunjeni izvještaji političkih stranaka

Problem je što političke stranke svoje izvještaje popunjavaju nepotpuno i ne drže ih javno dostupnima.

“Mi smo prošle godine radili istraživanje o transparentnosti financiranja i otkrili smo da propisani obrasci su nepropisno popunjeni. Imate krive i nelogične podatke koje nitko ne kontrolira. Recimo, našli smo podatke o blagajnicima stranaka koji to već godinama nisu. Kad bi stranka predala financijski izvještaj u Finu, kao što predaje bilo koja tvrtka, sve ono što bi bilo nepotpuno popunjeno ne bi se moglo uopće predati”, kaže Davorka Budimir.

Donacije i članarine

“Kad gledate donacije za prošle parlamentarne izbore, najbolji primjer za to je HNS, gdje se vidi da su najveće iznose dali najviši stranački dužnosnici. Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš… Davali su velike iznose od oko 30 000 kn mimo onoga što plaćaju članarinu kao članovi. S druge strane, uvijek kad se očekuje da neka stranka pobijedi na izborima, tada se može pratiti da što je kampanja bliže izborima, to se više novca uplaćuje za političke stranke, naročito od strane različitih tvrtki. Treba naglasiti da financiranje političkih stranaka treba biti drugačije uređeno. Zbog toga što svi građani kroz uplatu pdv-a, poreza i prireza uplaćuju u državni proračun, a onda se taj novac raspoređuje političkim strankama bez da građani imaju koristi od te stranke. To je nepravedno i nepošteno. Ne vidim tu nijednu javnu politiku kako bi građaninu kao pojedincu bilo bolje.”

Minimalne plaće radnike guraju u siromaštvo dok političke stranke vuku novac iz proračuna

Pitanje je tko uopće misli na financiranje političkih stranaka, naglašava Davorka Budimir:

“Kontrolu i nadzor financiranja radi Državni ured za Reviziju, a svi izvještaje predaju Državnom izbornom povjerenstvu kao stalnom tijelu. Članovi koji tamo sjede dolaze po političkoj dužnosti i ne znaju čitati te izvještaje. Predsjednik DIP-a ujedno je i predsjednik Vrhovnog suda i njemu je financiranje stranaka zadnja stvar na koju on misli. Kao što svaka tvrtka za svog zaposlenika mora do 15. u mjesecu u poreznu upravu mora staviti i JOPPD obrazac o dohotku, na isti način bi to trebale napraviti političke stranke tako da građani, istraživači i pojedinci mogu to kontrolirati. Svi podaci bi trebali biti na istom mjestu, da se ne mora tražiti financijski izvještaj HDZ-a na njihovoj stranici, SDP-a na njihovoj itd. Sve je na različitim mjestima i oni sada nemaju obvezu da to trajno bude dostupno.”

“Najveći problem je javni novac. Vrlo je teško otkriti kako se izračunava svota novca koju određena stranka dobiva iz parlamenta. To pitanje nitko ne postavlja. Govorilo se o različitim koeficijentima, a kako se dolazi do tih iznosa – to se ne zna. Spominje se algoritam, ali on se veže još uz njemačke marke i to je nešto što bi se trebalo postaviti kao pitanje”, zaključila je predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.

> Koliko političkim strankama znači plaćanje članarina i zašto su nekima ‘isplatljiviji’ članovi na višim pozicijama?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.