Političke konfabulacije: Mbappe neće igrati za Francusku ako na izborima pobjedi desnica?

epa10372937 Kylian Mbappe of France reacts with his top scorer trophy during the trophy ceremony after the FIFA World Cup 2022 Final between Argentina and France at Lusail stadium, Lusail, Qatar, 18 December 2022. EPA/Friedemann Vogel

Jedan od najvećih favorita turnira, reprezentacija Francuske, sinoć je pobijedila Austriju autogolom u svojoj prvoj utakmici Europskog prvenstva.  Prije toga, dan ranije, u istoj skupini Nizozemska je teškom mukom bila bolja od Poljske 2:1. Dakle, na startu su favoriti ostvarili pobjede, međutim, nisu izgledali dobro, poglavito Francuska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politički udar s nogometnog terena

Možda je ipak koncentracija najboljeg francuskog igrača itekako bila zaokupljena na stvari koje nemaju veze s nogometom? Naime, uoči utakmice Kylian Mbppe govorio je osim o samoj utakmici s Austrijancima i o politici, o čemu navodno nogometaši ne bi smjeli govoriti, posebno ne za vrijeme Europskog prvenstva. Pogađate, osvrnuo se na Europske izbore i rezultate istih u Francuskoj na kojima je fijasko doživjela politika aktualnog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je raspisao nove izbore poslije debakla njegove stranke. Na izborima za Europski parlament uvjerljivu je pobjedu odnijela stranka Marine Le Pen.

“Mislim da se nalazimo u ključnom trenutku u povijesti naše zemlje. Zato se zaista želim obratiti svim Francuzima, a posebno mladoj generaciji. Mislim da smo mi generacija koja može napraviti razliku”, rekao je u uvodu Mbappe te je nastavio:

“Jasno vidimo da su ekstremisti blizu vlasti i da imamo priliku birati budućnost svoje zemlje. Zato pozivam sve mlade da izađu na izbore i osvijeste važnost situacije u kojoj se nalazimo. Nadam se da će ih ova moja poruka probuditi. Moramo se poistovjetiti s ovom zemljom, poistovjetiti se s našim vrijednostima, a to su vrijednosti tolerancije, različitosti i poštovanja. Vjerujem Francuzima, svaki glas se računa. Zaista se nadam da ćemo napraviti pravi izbor i da ćemo ponosno nositi ovaj dres 7. srpnja”, poručio je francuski reprezentativac i novi igrač Real Madrida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, dva dana prije političkog iskakanja Mbappea njegov je suigrač iz reprezentacije Marcus Thuram rekao da su svi u svlačionici bili šokirani nakon pobjede desnice na Europskim izborima u Francuskoj te je pozvao Francuze da ne glasuju za Le Pen. Mbappe se slaže sa napadačem Intera:

“Slažem se s Marcusom, dijelim iste vrijednosti. Ne želim predstavljati zemlju koja ne odgovara mojim i našim vrijednostima”, poručio je Mbappe.

Je li to zapravo spomenuti nogometaš najavio bojkot reprezentacije ako francuski narod ne glasuje kako bi on to želio?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UEFA bez reakcije…

UEFA, dakako, nije reagirala, iako je navodno politika strogo zabranjena u nogometu. Zamislite jednu drugu situaciju, zamislite da je neki nogometaš pozvao Francuze da glasuju za La Pen, dakle, da je sve obrnuto od onoga što govori Mbappe. Kako bi reagirala krovna eurppska nogometna asocijacija i Slovenac Aleksander Čeferin, šef UEFA-e te dokazani politički protivnik Janeza Janše?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.