Jandroković vodio sina u Njemačku Vladinim avionom: ‘Išli smo po pravilima’

Foto: fah

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković danas je poručio da je postupio u skladu s dosadašnjom praksom kada je na utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije u Berlin, na koju je putovao Vladinim zrakoplovom, poveo i sina, o čemu je govorio na konferenciji za medije koju je sazvao nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zbog toga jučer odlučilo otvoriti predmet protiv njega. Upitao se zašto nisu otvarani postupci prema drugim dužnosnicima koji su postupili na isti način, poručivši kako bi volio da se postupak otvori kako bi se branio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković, koji je sa svojim maloljetnim mlađim sinom putovao na utakmicu Europskog prvenstva između Hrvatske i Španjolske, poručio je da ne misli nikoga napadati niti se braniti, već da će iznijeti činjenice. Rekao je da je nakon odluke krenuo medijski hype gdje se nije imao prilike očitovati.

– Stvoren je jedan dojam u startu da sam napravio nešto što do sada nije bila praksa, što nije u skladu s pravilima, i praktički već u popodnevnim, večernjim satima stvoren je dojam o mojoj krivnji, rekao je Jandroković.

> Povjerenstvo istražuje Jandrokovića: Na utakmicu državnim zrakoplovom poveo sina

Rekao je da je postupao identično onome što je bila praksa na SP-u u Kataru 2022. Dobio je, kaže, službeni poziv predsjednika UEFA-e da nazoči utakmicama EP-a, što su dobili i predsjednik Republike i Vlade. Rekao je da je protokol Vlade dobio informaciju da je osam mjesta u prostoru UEFA-e namijenjeno izaslanstvu RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao drugo, rekao je da je od vremena Franje Tuđmana do Andreja Plenkovića svaki put na takva događanja išlo i službenim avionom.

– Dakle, nema nikakve iznimke niti je ovo moje postupanje odudaralo od bilo čega što se događalo svih ovih 30-ak godina, poručio je Jandroković.

Dodao je da su dan ranije, u petak, bili na otvaranju izložbe u organizaciji HTZ-a na koje je također bio pozvan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče puta njegova sina, Jandroković je rekao da su na SP u Kataru i premijer i predsjednik i on išli u društvu članova obitelji te da to nije izazvalo nikakav interes Povjerenstva.

– Postupio sam baš identično onome što se događalo i kako se radilo u Kataru, bez ikakve zadnje namjere nego otvoreno i jasno i vidljivo stavio to u najavu, misleći da to tako treba biti jer je tako bilo prije godinu i pol dana, a bilo je takvih situacija i ranije, rekao je, naglasivši da je prijavio da njegov sin ide s njim.

“Ima li tu možda neke pristranosti, osobnih razloga…”

Jandroković je pozvao predsjednicu Povjerenstva Aleksandru Jozić-Ileković da javno odgovori kako je moguće da otvara postupak protiv jednog dužnosnika koji je postupio identično kao i drugi prije njega, a protiv kojih nisu otvoreni postupci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Doveden sam u jednu situaciju koja je poprilično neugodna gdje ispada da sam napravio nešto mimo pravila suprotno onoga što je bilo do sada, rekao je.

Odgovarajući na pitanja novinara Jandroković je rekao da se ne osjeća žrtvom, da bi htio da se otvori postupak te da će se onda braniti.

– Ali ćemo u tom postupku onda tražiti isto tako da se utvrde kriteriji, standardi, po kojima Povjerenstvo radi. Ima li tu možda neke pristranosti, osobnih razloga, ja to u ovom trenutku ne mogu… Ne znam. Zato što sam se držao prakse koja je postojala i na koju Povjerenstvo nije imalo primjedbi. To me dovodi u jednu zbunjujuću situaciju, rekao je Jandroković.

Rekao je da se njegov slučaj ne može mjeriti s onim nekadašnjeg francuskog predsjednika vlade Manuela Vallsa, koji je 2015. godine na račun poreznih obveznika vodio svoja dva sina na utakmicu Lige prvaka između Barcelone i Juventusa – španjolskog i talijanskog kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković je rekao i da je troškove noćenja za sina platio sam, kao i da će sutrašnju utakmicu protiv Albanije gledati kod kuće, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.