Pomalo licemjerno: Nijemci ‘ne žele’ više Sosu, sutra će to i reći…

Foto: Snimka zaslona

Do prije koji dan izgledalo je kako će bivši igrač Dinama i mladi hrvatski reprezentativac Borna Sosa zaigrati za njemačku nogometnu reprezentaciju i to već na Europskom prvenstvu, tako se Sosa i ponašao, kao njemački reprezentativac, a onda se preko noći sve preokrenulo. Kamo će sada Sosa, hoće li ga i kada uopće izbornik Zlatko Dalić zvati, vrijeme će pokazati, jedno je sigurno, za Njemačku igrati neće. Donedavno su ga Nijemci navodno žarko željeli, pratili njegove igre, a kad su shvatili da nema šanse zaigrati njihovu nacionalnu vrstu odrekli su ga se. Jednostavno, kako to već ide, bez puno priče, hladno…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju Sportskih novosti sutra će Njemački nogometni savez sutra poslati priopćenje i javno poručiti da više ne žele Sosu. Dakle, Nijemci su požurili, jasno je i zašto, zaboravili su pravilo 21 godine, a to je njihova pogreška i sad se žele ”oprati”.

Tako su Sportske novosti došle do Frane Vranjkovića, menadžera koji godinama radi u Njemačkoj. Šef pravne službe DFB-a doktor Jörg Englisch njegov je prijatelj te je otkrio itekako zanimljive detalje o ovom slučaju.

”Sosa neće igrati za Njemačku jer ne ispunjava uvjete po FIFA-inu statutu. U srijedu će DFB imati sjednicu vezanu za reprezentacije kojom će predsjedati Oliver Bierhoff, tehnički direktor. Na njoj će Sosa biti jedna od točki dnevnog reda. Englisch mi je rekao da će potom objaviti priopćenje u kojem će konstatirati kako taj igrač ne ispunjava uvjete da bi stekao pravo igranja za Njemačku i s time zatvoriti priču koja se provlači po medijima”, rekao je Vranjković za Sportske novosti te je nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Englisch mi je to otkrio u povjerenju, prijateljski i zamolio me da ne idem s tim van dok se ne objavi službeno, ali rekao samu mu da ću vam prenijeti, što god on mislio o tome. Citirao mi je točno članak i stavke statuta zbog kojih Sosa nema pravo promijeniti nogometni savez i smije igrati samo za Hrvatsku. Upravo su Nijemci inzistirali kod FIFA-e da se te odredbe unesu u statut zbog brojnih igrača u njihovim mlađim uzrastima koji su djeca doseljenika. Da se radi o nekom svjetskom asu kojeg bi mogli privoljeti, možda bi išli i rušiti FIFA-in statut ili tražiti rupe, ali nije im to u interesu jer on zapravo štiti njih, a Sosa je iznimka u kojoj je protiv njih. Ključno je pravilo, kako mi je kazao Englisch, da igrač koji je naknadno uzeo drugo državljanstvo, koji ga nije imao prije nego što se počeo baviti nogometom i zaigrao prvu utakmicu za dosadašnju reprezentaciju u bilo kojem uzrastu, mora biti mlađih od 21 godine kad je igrao posljednji susret za matičnu reprezentaciju kako bi mogao promijeniti dres. Kako je Sosa igrao za Hrvatsku sa Škotskom kad je imao debelo preko 22 godine i imao je niz nastupa nakon 21. rođendana, ne može dobiti zeleno svjetlo. Neovisno o tome što ima njemačko državljanstvo i nije igrao za hrvatsku A-reprezentaciju. Nijemci će zaključiti tu priču tako što neće ni predati zahtjev FIFA-i da prijeđe k njima jer vide da im dokumentacija ne štima.”

Navodno se Borna Sosa naljutio na izbornika Zlatka Dalića, jer ga nije zvao u A reprezentaciju i to poslije samo jedne dobre sezone u Bundesligi. Zaboravljajući pritom da je Hrvatska svjetski doprvak, kao takva sasvim sigurno ima svoj kult reprezentacije i u reprezentaciju bi se trebalo teško ulaziti, ali i teško iz nje izlaziti. Dalić je Sosu uvrstio na širi popis putnika za Euro, Sosa to nije znao, te je odabrao Njemačku, pritom je, dakako, pogriješio.

Otišao je i korak dalje…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svom Instagramu imao je veliki broj svojih slika u dresu hrvatske reprezentacije, a prije nekoliko dana je to obrisao, mislio je da će zaigrati za reprezentaciju Njemačke. Neće, a ni Nijemci ga više ”ne žele”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.