Ponekad i majmuni moraju frizeru: Rekord Davora Šukera ozbiljno je ugrožen ako Mario Mandžukić neće imati problema s ozljedama!

Foto: hns-cff.hr

U finišu ove burne 2016. godine prvi napadač hrvatske nogometne reprezntacije Mario Mandžukić prebrodio je krizu koja je uzela maha, nažalost, u najgore moguće vrijeme po Hrvatsku. Naime, u sredini godine kada se odlučivalo o najboljoj reprezentaciji Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popularni Mandžo doista nije briljirao na Europskom prvenstvu, znajući koliko golgeter Juventusa znači Vatrenima i koliko su njegovi golovi nedostajali na Euru, mnogi su spremni staviti ruku u Vatru da bi se Hrvatska umjesto Portugala našla na vrhu Europe uz pravog Marija Mandžukića. Kako za prolivenim mlijekom ne vrijedi plakati tako od suza u ovom trenutku nema koristi, bolje ikad nego ikad Mandžukić je proigrao i u četiri utakmice zabio pet golova u najdražem dresu.

Dao je tri pogotka Kosovu u pobjedi nad istoimenom reprezentacijom u Skadru, nekoliko dana kasnije presudio je na gostovanju u Finskoj domaćoj reprezentacije, obje su utakmice igrane u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, posljednja u nizu “žrtvi” najboljeg hrvatskog napadača u ovom trenutku bila je reprezentacija Sjeverne Irske u Belfastu, Hrvatska je pobijedila 3:0,  a Mandžo je Vatrene doveo u vodstvo, bio je to 29. pogodak Mandžukića u kockastom dresu te se tako izjednačio s Eduardom da Silvom s kojim dijeli drugo mjesto vječne ljestvice najboljih strijelaca hrvatske nogometne reprezentacije.

Nakon pogotka Sjevernoj Irskoj više, naravno, nije pitanje hoće li Mandžukić prestići hrvatskog Brazilca i izbiti sam na 2. mjesto elitne ljestvice nego kada će to učiniti. Kad se to dogodi, a moglo bi se dogoditi već u 1. mjesecu ako Mandžukić bude u sastavu reprezentacije koja se navodno sprema za jednotjednu turneju Kinom. Dakle, moglo bi se svašta dogoditi i Mandžukić bi 24. ožujka nastavak kvalifikacija za SP protiv Ukrajine mogao dočekati usamljen na drugom mjestu, spreman za lov na legendarnog Davora Šukera. Šukerovu generaciju pamtimo po sjajnim potezima, vrhunskim nogometnim predstavama, pobjedama, ali najviše po trećem mjestu na svijetu 1998. godine, to je nešto što će Mandžukić teško srušiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vratimo se golovima, šesnaest golova, naravno, nije malo, posebno u kontekstu činjenice da Mamdžukić ipak ima 30 godina, no, Juventusov napadač vrlo je ambiciozan te je realno očekivati da se od vatrenog dresa oprosti tek za četiri godine, dakle, na novom Europskom prvenstvu. U tom slučaju i ako, dakako, što je najvažnije, ne bude ozljeda, rekord Davora Šukera bio bi ozbiljno ugrožen. Mandžukić bez problema može zabiti četiri golova za Hrvatsku u jednoj godini, može i više ukoliko će mu u nekoj prijateljskoj utakmici izbornik Ante Čačić omogućiti da puca najstrožu kaznu. Podsjetimo, Davor Šuker bio je neprikosnoveni izvođač penala u hrvatskoj reprezentaciji što mu je sasvim sigurno pomoglo da zabije 45 golova, Mandžukić jedanaesterce za Hrvatsku ne izvodi. Privilegiju su dosad imali Luka Modrić, Darijo Srna, Ivan Rakitić…

Ako bi u četiri godine po godini zabijao četiri puta izjednačio bi se sa Šukerom.  Napomenimo još jednom, samo u posljednjih mjesec i nešto dana Mandžukić je zabio pet puta za Vatrene.

Iako bivši izbornik Vatrenih, legendarni Miroslav Ćiro Blažević, tvrdi da će Mandžukić tek u “mjesecu limburgu” prestići Šukera i to kad se “majmuni budu šišali”, činjenica je da bi do toga moglo doći te da to ne bi bila senzacija kako se do prije nekoliko mjeseci mislilo. Ponekad i majmuni moraju frizeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, najbolji strijelci hrvatske nogometne reprezentacije u povijesti:

45 Davor Šuker
29 Eduardo da Silva
     Mario Mandžukić
22 Darijo Srna
20 Ivica Olić
16 Niko Kranjčar
     Ivan Perišić
15 Goran Vlaović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.