Poruka Igora Štimca daleko odjeknula, je li ovo početak kraja ovakvog upravljanja Hajdukom?

Foto: Snimka zaslona

Jedna od legendi Hajduka, inače bivši proslavljeni hrvatski nogometni reprezentativac, Igor Štimac, jedan je od najvećih kritičara ovakvog modela upravljanja Hajdukom, koji već godinama nije uspio osvojiti trofej, o naslovu prvaka da i ne govorimo. I mogu na Poljudu koliko god hoće prodavati maglu kako trofeji i nisu najbitniji činjenica je da se radi o Hajduku i da je Hajduk bez trofeja kao juha bez soli. Ipak je Hajduk kultni hrvatski klub i prvi prvak slobodne Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štimac je, podsjetimo, podijelio objavu stranice ‘Bit će Bili što su bili’ koja od Grada Splita traži prodaju dionica kluba privatnom vlasniku kao i oduzImanje upravljačkih ovlasti Našem Hajduku. Nakon čega je preko svog Facebooka komentirao cijelu situaciju u klubu.

‘U potpunosti podržavam ovu peticiju jer vrijeme je da grad, odnosno gradonačelnik i njegovo vijeće kao većinski vlasnik HNK Hajduka konačno preuzmu odgovornost i stvore preduvjete za promjenama. Dosta je bilo improvizacija, pametovanja i neodgovornog ponašanja. Vrijeme je da udruga NH sa svojim dokazano neuspjelim modelom narodnog kluba prestane maltretirati veliku većinu navijačkog puka koja 8 godina sluša samo obećanja i prazne priče. Islamovići, Baletići i Rilovi vrijeme je da zajedno sa svojim ideolozima-sociolozima dokažete koliko volite klub u koji se zaklinjete, gubite se i više se ne vraćajte’, poručio je Štimac, a onda je dodatno bocnuo najodgovornije za višegodišnju agoniju Hajduka:

‘Dinamovo proljeće u Europi davno je došlo, a naše s vama neće nikada! S vašim upravljanjem, Hajduk ne može zakoračiti na dugu cestu – može se tek nastaviti voziti u kružnom toku…’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko će i hoće li ove riječi Igora Štimca imati konkretnog učinka? Malo je vjerojatno s obzirom na način na koji se upravlja Hajdukom i s obzirom na činjenicu tko upravlja klubom i kakvo ima zaleđe. Primjerice HDZ-ov gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara, požurio se poslati poruku: ”Ne zanimaju me pritisci, podržavamo aktualni model upravljanja Hajdukom!”

Drugim riječima, Grad podržava ovakav način upravljanja klubom koji klub drži čvrsto u sredinu ljestvice. Rijeka i Osijek već su po svemu ispred Hajduka, naravno, isključivo u ovom trenutku, osim možda po činjenici da iza Hajduka stoji Torcida.

Podsjetimo, Grad Split posjeduje 65,02 % dionica kluba i većinski je vlasnik Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad ne postavlja direktno čelne ljude kluba, nego je upravljanje prepušteno Nadzornom odboru kojeg bira članstvo udruge Naš Hajduk, a potom Nadzorni odbor bira predsjednika Uprave.  I u tome je zapravo i problem. Kakvi god rezultati bili čini se kako su oni koji trenutno, i tako već duže vrijeme, upravljaju Hajdukom, nedodirljivi.

Podsjetimo, glede peticije ona je pokrenuta i u prosincu prošle godine. Ovo je zapravo novi pokušaj da se naprave neke promjene u vlasničkoj strukturi Hajduka.

Što traži Građanska inicijativa ”Bit će Bili što su bili”? Naime, oni traže od Grada da napokon preuzme odgovornost, a kako to rade vidjeli smo, ili da proda svoj većinski paket dionica, što bi značilo i prodaju Hajduka. Građanska inicijativa “Bit će Bili šta su bili” drži da model narodnog kluba nije jedini model po kojem bi Hajduk mogao funkcionirati u budućnosti. O svemu tome na njihovoj stranici na FB-u već duže vremena raspravlja oko 3300 članova. Zasad se čini uzalud, no ovo nije, da parafraziramo Winstona Churchilla, kraj, ovo nije ni početak kraja ovakvog upravljanja Hajdukom, ali je zato kraj početka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.