Potvrđena optužnica protiv četnika koji je ubio djeda Luke Modrića

Foto: Instagram

Na Županijskom sudu u Splitu potvrđena je optužnica protiv Željka Badže, ubojice djeda Luke Modrića. Istodobno je i odbijen zahtjev za suđenje u odsutnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnicom se Badžu tereti za ratni zločin u Zatonu Obrovačkom, gdje je u prosincu 1991. godine presreo na cesti Luku Modrića, djeda poznatog nogometaša, koji je na ispašu vodio koze, te ga ubio.

Zatim je s nepoznatim muškarcima, pripadnicima specijalnog voda SJB Obrovac u Mekom Docu ubio još šestero civila. Jedan od rođaka obitelji Modrić vidio je dva automobila u kojima su bili pripadnici srpskih parapostrojbi te je čuo da se automobil zaustavio, nakon čega je svjedočio trčanju, vikanju te rafalnoj pa pojedinačnoj paljbi.

straga je pokrenuta još 1993. godine na Županijskim sudom u Zadru, da bi je kasnije preuzeo sud u Splitu kao jedan od četiri specijalizirana suda za ratne zločine. Tada su se još sumnjičili Đorđe Jelić i Bogdan Gagić. Njih su dvojica bili nekadašnji pripadnici milicije SAO Krajine i nedostupni hrvatskom pravosuđu. Hrvatska je tražila njihovo ispitivanje zamolbenim putem, što se dogodilo tek 2011. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tada su ubijeni Stipe Zubak, Zorka Zubak, Ivan Maruna, Manda Maruna, Božica Jurčević i Martin Bužonja. Obdukcijski nalaz je pokazao da su ubijeni hicima iz vatrenog oružja, i to uglavnom s leđa.

Badžu se tereti da je predvodio specijalnu jedinicu policije odgovornu za zločin, a prema iskazima nekih očevidaca, osobno je ubijao neke civile. Jedan od svjedoka kazao je da je Badžo ubio Modrićeva djeda. No Badžo je tijekom istrage pobijao taj iskaz.

Svojedobno je iz Srbije pobjegao u Australiju, a u travnju 2023. bio je u Hrvatskoj, no tada još za njim nije bila raspisana tjeralica pa nije bio uhićen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.