Povratak ”hrvatskog Ronalda”: Je li Dinamo spreman vratiti i čekati Marka Pjacu?

Foto: fah

Dinamo je ove sezone nastavio sa sjajnim igrama iz prošle sezone, posebno se to odnosi na nastupe u europskim kupovima. Naime, sjajnim igrama u Ligi prvaka nogometaši Dinama, poput Mislava Oršića, Brune Petkovića, Dominika Livakovića, novopečenog španjolskog A reprezentativca, Danija Olma, postali su ili će tek biti reprezentativne okosnice.  Bruno Petković po mnogima je najveći dobitak za hrvatsku reprezentaciju u netom završenim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrači Dinama, dakle, postali su u relativno kratkom vremenu zanimljivi mnogim klubovima diljem Europe, uključujući i one najveće. Vrlo brzo će doći vrijeme kada klub iz Maksimira neće moći zadržati svoje zvijezde, dakle, Modri će se morati pojačati. Već u zimskom prijelaznom roku očekuje se odlazak Danija Olma. U Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi teško će Dinamo naći igrače koji bi istog trenutka mogli adekvatno zamijeniti zvijezde o kojima u superlativima pišu neki od najuglednijih sportskih medija Europe.

Zato se i Dinamo okreće Europi, navodno je jedno od potencijalnih pojačanja hrvatskog prvaka i Marko Pjaca, bivši igrač zagrebačkog kluba, koji je svojedobno, a prije teške ozljede u prijateljskoj utakmici protiv Estonije, bio proglašavan hrvatskim Ronaldom. Dinamo bi povratkom Pjace, koji se od ozljede u Tallinnu nikad u potpunosti nije oporavio, puno dobio, posebno na krilima na kojima prvak Hrvatske ima problema zbog ove sezone ne baš sjajnih igara bosansko – hercegovačkog reprezentativca, Izeta Hajrovića, doduše Hajrović je izgubio svoje mjesto u prvoj postavi između ostaloga i zbog Brune Petkovića. Iskreno, u posljednje vrijeme Hajroviću Bjelica i nije dao puno prilika za povratak u formu kakva ga je krasila prošle sezone kada je bio jedan od najboljih igrača kluba iz Maksimira.

Podsjetimo, Marko Pjaca je u ljeto 2016. godine stigao u Juventus, najavljen kao veliko pojačanje i najveći talent hrvatskog nogometa u tom trenutku. U Juve je stigao za 23 milijuna eura te je i dalje najskuplji izlazni transfer Dinama u povijesti. Nažalost, po dolasku u Juventus se ozlijedio u, kako smo spomenuli, prijateljskoj utakmici protiv Estonije. Nakon čega je krenula prava serija problema, ozljeda na ozljedu, zapravo Pjaca nikad više nije bio onaj stari, a ni treneri s njim nisu imali previše strpljenja. Bilo bi doista šteta da igrač takvog kalibra jednostavno nestane, u Dinamu bi imao i vremena i prostora za novi početak, ali i za dokazivanje na velikoj nogometnoj sceni kroz Ligu prvaka ili Europsku ligu od iduće sezone. Dakle, i Pjaci bi u Dinamu trebalo vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak Pjace u Dinamo bio bi za njega dobar i zbog reprezentacije. Naime, izbornik Zlatko Dalić nedavno je ponovno najavio da će zvati one koji igraju u svojim klubovima, jasna je to poruka i Pjaci, ali ne samo Pjaci.

Podsjetimo, Marko Pjaca ima ugovor s Juventusom do ljeta 2021. godine, u obzir bi mogla doći i posudba budući da Talijani na njemu ne žele previše izgubiti, svjesni su kako je u ovom trenutku nemoguće očekivati da će vratiti sve ono što su uložili kada je dolazio u Torino.  O rastanku Pjace i Juventusa pisali su i neki talijanski mediji, kao što je Corriere di Torino, koji tvrdi kako je Pjaca vrlo blizu odlaska na posudbu u Bolognu, povratak u Dinamo, naravno, ne spominju. Za Talijane je Dinamo, bez obzira na činjenicu da su Modri deklasirali njihovu Atalantu, tamo neki ”balkanski klub.” Prema nekim informacijama Pjaca bi do ljeta trebao ostati u Juventusu, nakon čega bi mogao potražiti novi klub, iako ga navodno jako voli trener koji ne voli Marija Mandžukića, Maurizio Sarri.

Da bi Pjaca bio veliko pojačanje za Dinamo potvrdio je u razgovoru za Sportske novosti i trener Nenad Bjelica, koji tvrdi da bi jedan takav igrač znatno podigao kvalitetu igre cijele momčadi te da bi ga zato volio vidjeti na Maksimiru. Osnovna prepreka povratka Pjace u Dinamu je, naravno, novac. U Dinamu bi SAMI gradili stadione, ali novac za pojačanja nemaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Pjaca u Juventusu zarađuje 3.7 milijuna eura brutto po sezoni, odnosno dva milijuna eura netto, dok najbolje plaćeni Dinamov nogometaš i švicarski reprezentativac, Mario Gavranović, zarađuje ”tek” 800 000 eura godišnje. Dakle, jasno je da Dinamo ne može preuzeti cijeli Pjacin ugovor, međutim, posudba bi možda i mogla doći u obzir. Možda?

Marko Pjaca bi Dinamo dosta koštao bez obzira u kojoj varijanti eventualno došao u Maksimir, međutim, ako bi priča uspjela, i ako bi Pjaca, s vremenom, dostigao formu kakvu je imao prije tri godine, isplatilo bi se. Jesu li u Dinamu spremni na takav rizik? Čak i kad je posudba u pitanju talijanski prvak ne bi pustio u Zagreb Pjacu besplatno, to odmah svima mora biti jasno, budući da je Schalke posudbu Pjace platio 800 000 eura, a Fiorentina čak dva milijuna, u što nije bila uračunata plaća igrača. Pjaca u tim klubovima ipak nije bio onaj stari.  Dakako, Juventus Dinamu ne bi naplatio kao Fiorentini, ipak Modri nisu konkurenti Juventusu u Serie A.

Je li Dinamo, da sve čak i uspije, spreman čekati Pjacu, kome bi trebalo minimalno nekoliko mjeseci da ponovno počne igrati ozbiljan nogomet?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.