Predstavljen Gattuso: Volim izazove, a Hajduk je izazov

Split - 18.6.2024.Pestavljen Gennaro Gattuso novi trener Hajduka.” foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ms

Legendarni talijanski veznjak Gennaro Gattuso predstavljen je na Poljudu kao novi trener splitskog Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj temperamentni trener i bivši nogometaš, vodio je nogometne velikane poput Olympique Marseillea, Valencije, Fiorentine, Napolija i Milana u kojem je vodio sadašnjeg sportskog direktora Hajduka Nikolu Kalinića.

Do sad je u trenerskoj karijeri osvojio jedan trofej, onaj u talijanskom Kupu 2020. s Napolijem. S Bijelima je potpisao ugovor do ljeta 2026. godine.

Podsjetimo, nakon što je otpušten Mislav Karoglan, privremeno je na njegovo mjesto stigao Jure Ivanković, a nakon njega novo vodstvo Hajduka krenulo je u potragu za novim rješenjem na klupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Špekuliralo se o nekoliko imena (Zoran Zekić, Silvijo Čabraja, Tony Popovic), a najbliže preuzimanju bio je hrvatski strateg Ivan Jurić, ali onda je zapelo prilikom dogovora oko financija.

Na pressici su se okupili predsjednik kluba Ivan Bilić, sportski direktor Nikola Kalinić te prevoditelj na hrvatski uz trenera Gattusa.

– Mislim da sve znate o njemu, i želim mu sve najbolje da pokaže svoje znanje, rekao je Kalinić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gattuso: Volim izazove, a Hajduk je izazov

– Hvala predsjedniku, svima koji ste došli i hvala sportskom direktoru na ovoj prilici koju su mi dali. Želim pokazati svoje nogometno znanje, volim izazove, a izazov je sam Hajduk Split.

Kako želi igrati u Splitu i kako je zamislio nogometno Hajduk koji će voditi?

– Ja u svojoj karijeri imam više od 400 utakmica, što se tiče taktike najviše volim 4-3-3, ali volim i mijenjati taktiku. Ovdje sam, tko će igrati i kako će igrati, to ćemo tek vidjeti, kaže Talijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Jedna je stvar vidjeti igrače na videu, jedna stvar uživo, rekao je Gattuso.

Pitanje za Kalinića bilo je oko jezika u svlačionici:

– Trener Hrvat neće pričati engleski, a za stranca nisam ništa rekao na prošloj press konferenciji, ljutit je bio sportski direktor Hajduka oko tog pitanja.

Prednji igrači prioritet, nema mjesta negativnosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Gattuso najskuplji trener u Hajduku?

– Vjerujem da nije, rekao je predsjednik Bilić.

Zna li da Hajduk 19 godina nije bio prvak te je li razgovarao s Perišićem i Livajom?

– Ja kao trener treniram već 6 godina. Mora se izgraditi pobjednički mentalitet te postaviti momčad u tom smjeru, rekao je Gatusso.

– Mislim da je nogomet ozbiljan posao, pričao sam s njima, ali mislim da neke stvari moraju između nas ostati. Mora se imati poštovanja prema radu i disciplini, i to mi je jako bitno.

Je li se imao vremena upoznati s atmosferom na Poljudu i ozračjem oko kluba?

– Sa svakom ekipom koju treniram je tako, kao i s Napolijem i Marseilleom, sviđa mi se atmosfera u klubu, zato sam i tu došao. Imao sam ponuda iz Saudijske Arabije, ali sam htio doći tu. Moramo stvoriti mentalitet i disciplinu ekipe i to je nešto što ću se jako potruditi, rekao je Gattuso i dodao:

– Ovo je posebni okoliš, poneki igrači se osjećaju kao da dres ima 100 kila, kao da lopta ima 100 kila, to se mora promijeniti i o tome ćemo razgovarati.

– Želim pričati sa svima i uspostaviti sa svima komunikaciju u klubu, od medicinskog osoblja do kuhinje. Ne želim negativnost, niti alibije. Na dobiti na nekoj igri treba dosta vremena, a vremena je malo, kaže Gattuso.

Karakter kao trener?

– Kao trener sam različit od igrača, volim posjed lopte i ima tu puno razlika, kaže bivši talijanski zadnji vezni.

Na kojim pozicijama zamišljate igrače i što je s pojačanjima?

– Što se tiče Perišića, moramo vidjeti kakvo je njegovo stanje. Brekalo je igrač Fiorentine, to ne ovisi o nama. Najveći prioritet za pojačanja su ofenzivni igrači, tvrdi Talijan.

Ozračje u Splitu i navijači?

– Radio sam u mnogim europskim klubovima gdje ima puno infrastrukture, ali toga ovdje nema. Ipak, odrastao sam u malom ribarskom mjestu i ovo je slično tome, tako da sam zato odabrao Split. Atmosfera je posebna, pogledajte svaki zid i mjesto, sve je oko Hajduka, rekao je Gattuso.

Prognoza Hrvatska – Italija?

– Neka pobijedi bolji, kratko i diplomatski je rekao Gattuso.

Koliko će na prijelazni rok utjecati vrijeme i budžet?

– Sigurno da živimo od prodaje, veliki klubovi počinju pripreme u sedmom mjesecu, tako da je to odlično, rekao je Kalinić.

Kakva je nogometna filozofija novog trenera, te tko su ključne osobe zbog kojih je htio doći ovdje?

– Zna se situacija ovdje, ne zna se jezike i trebaju prevoditelji. Ono što ja cijenim je željezni rad, ovaj sport je momčadski sport, svi moraju biti jedno i nitko ne smije igrati mali nogomet iza kuće, rekao je Gattuso, dodavši da je ključna osoba zbog koje je došao i s kojim je najviše razgovarao bivši igrač Hajduka, Anthony Šerić.

Hrvatska ima puno fantastičnih igrača

Jeste li novom treneru postavili ciljeve u novoj sezoni?

– Ciljevi se ne mogu postaviti, možeš ih željeti, ali ne možeš obećati rezultat. Ispred nas je proces rada, ali igrati za Hajduk i trenirati ga to je prvo mjesto, rekao je Gattuso.

Po čemu biste voljeli da Vas pamte jednog dana u Splitu?

– Ne bih volio pričati što će biti za 15 godina. Želim biti upamćen da sam dao kreativnost igri, dati igračima osjećaj pripadnosti, i to je bitno.

Kad mu pamte na pamet Hrvatska, kojih igrača se sjeti?

– Boban, Prosinečki, Modrić i Bokšić, puno igrača, Hrvatska ima puno talenata i fantastičnih igrača, rekao je talijanski stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.