Prekid suradnje Adidasa i Westa financijski udarac za sportski brend: Smetala im njegova poruka ‘Životi bijelaca su vrijedni’

Foto: fah

Prekid partnerstva sa sportskim brendom Adidasom pokazao se velikim udarcem na neto vrijednost repera Kanyea Westa i on više nije milijarder, ali udarac je to i za Adidas. Njemački proizvođač obuće i odjeće je donio odluku o prekidu suradnje s Westom, koji se zove “Ye”, rekavši da je proizvodnja reperove “Yeezy” linije obuće i odjeće “odmah” zaustavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao razlog navode “opetovane antisemitske izjave”.

Naime, reper se na modnoj reviji u Parizu pojavio u majici sa sloganom “Životi bijelaca su vrijedni”. Slogan je to koji koristi desnica, a kao odgovor na ekstremno ljevičarski pokret “Životi crnaca su vrijedni”.

> Kanye West na rasne napetosti u SAD-u odgovorio majicom – Životi bijelaca su bitni

“Yeovi nedavni komentari i postupci bili su neprihvatljivi, puni mržnje i opasni te krše vrijednosti tvrtke o različitosti i uključivanju, međusobnom poštovanju i poštenju”, poručuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Forbes je procijenio Westov ugovor s njemačkom tvrtkom odjeće na 1,5 milijardi dolara i kaže da njegova neto vrijednost bez toga pada na 400 milijuna dolara. Ali raskid neće osjetiti samo West nego i Adidas jer je Yeezy brand činio značajnih 8 posto njihovih ukupnih prihoda.

Ovaj potez se dogodio nakon što je agencija za talente CAA odbacila zastupanje Westa, a filmski studio MRC odlučio je ne objaviti dovršeni dokumentarac o 24-strukom dobitniku Grammyja.

West je trenutačno suspendiran s Twittera i Instagrama nakon što je objavio nekoliko statusa u kojima je između ostaloga kazao da namjerava pokrenuti “death con 3 na Židove”, što je bila igra riječima na račun sustava DEFCON američke vojske za sustav vojne pripravnosti. Sustav prepoznaje 5 razina spremnosti, a razina 1 pretpostavlja nuklearni napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, cijena dionica Adidasa je tijekom prvih 10 mjeseci 2022. pala za 54%. Ovaj prekid mogao bi značajno utjecati na njihove buduće prihode.

West: Tko je kreirao kulturu otkazivanja?

Kanye West se posebno angažirao u kritikama na račun nasilnog antifa pokreta “Black lives Matter” (Životi crnaca su bitni), koji je rasne napetosti u izbornoj godini iskoristio da bi prosvjednici mjesecima radili nerede  i masovno pljačkali trgovine. Sveukupna šteta tih višemjesečnih prosvjeda koji su bili intrumentaliziranih protiv Trumpa, iznosila je milijarde dolara.

Kanye West nedavno je gostovao je kod poznatog voditelja Tuckera Carlsona gdje je ponovno podržao zaštitu nerođene djece te oštro kritizirao industriju pobačaja. Uz to je istaknuo da i dalje podržava Donalda Trumpa. Dodao je i da većina medija ima bezbožnu agendu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.