Preminuo legendarni kapetan Celtica Billy McNeill: ‘Oplakujemo svog najvećeg kapetana’

Foto: Nationaal Archief, Den Haag, Rijksfotoarchief

Kapetan legendarne generacije nogometaša Celtica koja je 1967. godine osvojila naslov europskog prvaka Billy McNeill preminuo je u ponedjeljak kasno navečer u dobi od 79 godina, objavio je klub u utorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitavu svoju igračku karijeru od 1957. do 1975. godine McNeill je proveo u Celticu za koji je upisao 790 nastupa i osvojio rekordnih devet uzastopnih naslova prvaka Škotske od 1966. do 1974. godine, uz sedam Kupova i šest Liga kupova, a 1967. godine je bio kapetan sastava koji je osvojio četverostruku krunu (Kup prvaka, prvenstvo, Kup, Liga kup).

“S velikom tugom objavljujemo kako je umro naš otac Billy McNeill. Preminuo je u ponedjeljak kasno navečer okružen obitelji. Posljednjih nekoliko godina bolovao je od demencije, boreći se hrabro s bolesti do kraja pokazujući snagu kao i tijekom čitavog svog života”, stoji u priopćenju obitelji objavljenom na Celticovoj službenoj internetskoj stranici.

“Celtic oplakuje smrt svog najvećeg kapetana Billyja McNeilla. Izražavamo najdublju sućut njegovoj supruzi Liz, djeci Susan, Pauli, Libby, Carol i Martynu, unucima i ostaloj tugujućoj rodbini i prijateljima”, objavio je Celtic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

McNeill je za Celtic igrao i u finalu Kupa prvaka 1970. u porazu od Feyenoorda, te u polufinalima 1972. i 1974.

Za reprezentaciju Škotske McNeill je ostvario 29 nastupa uz tri pogotka.

Po završetku igračke karijere, McNeill je vodio Celtic i kao trener od 1978. do 1983. te od 1987. do 1991. godine te je u toj ulozi osvojio još četiri naslova prvaka, tri Kupa i jedan liga kup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.