Preminuo Zdravko Baršnik – velikan hrvatskog juda

Foto: HJS

U petak je u 83. godini preminuo velikan hrvatskog juda Zdravko Baršnik, priopćio je Hrvatski judo savez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravko Baršnik je bio jedan od pokretača razvoja juda u Zagrebu i Hrvatskoj koji je ostvaren na prijelazu 1962./1963. godine, kada su formirani mnogi judo klubovi, a pri osnovnim i srednjim školama Centri za športske i judo škole.

Baršnik je bio trofejni judaš, reprezentativac, osvajač mnogobrojnih medalja, sportski djelatnik, međunarodni sudac i sportski novinar. Kroz judo i zbog juda je puno puta posjetio Japan i učio od najvećih judo majstora. Bio je i tajnik Judo saveza Hrvatske, voditelj stručne komisije za pojaseve i suđenje, a kao trener mlađih uzrasnih kategorija u Mladosti bio je specijalist za rad s najmlađima i omasovio je članstvo kluba.

Bio je pobjednik prvog otvorenog prvenstva Jugoslavije do 68 kg, a 1972. godine osvojio je Trofej Mladosti za najboljeg športskog djelatnika, 1980. godišnju nagradu ZSS-a i Republičku nagradu za fizičku kulturu 1982. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobitnik je i državne nagrade za životno djelo Franjo Bučar 2009. godine.

Danas se, upravo prema njemu, zove i najviši pojas juda u Hrvatskoj 8. Dan Zdravko Baršnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.