Prije 29 godina na današnji dan ‘rođeni su Vatreni’: ‘Osjećao se duh promjena, euforija, domoljublje i veliki ponos’

Foto: Snimka zaslona

Prije točno 29 godine hrvatski nogomet krenuo je putem svoje samostalnosti. Naime, međudržavnom utakmicom Hrvatska – SAD 2:1 odigranom na Maksimiru 17. listopada 1990. počela je zlatnim slovima ispisana era, koja se još uvijek piše i koja će se, nadajmo se, pisati još dugo, slavnih Vatrenih.  Neki će reći, na današnji dan prije 29 godina rođeni su Vatreni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je, dakle, godišnjica prve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije nakon dugo vremena, a prvi gol za Vatrene dao je ”Vatreni lakat”, Aljoša Asanović.

”U svlačionici je pokojni izbornik Jerković održao govor, osjećalo se veliko zajedništvo i domoljublje na tribinama i na terenu”, kazao je Dragutin Ćelić, sudionik prve utakmice “vatrenih”, prenosi portal 24 sata.

Bilo je to teško vrijeme, vrijeme ni rata ni mira, ali olovno vrijeme koje je vrlo jasno dalo naslutiti što će se u skoroj budućnosti događati, igralo se i posljednje nogometno prvenstvo Jugoslavije. Tada su, nažalost, neki taktizirali, jedan dio hrvatskih nogometaša čak je igrao za Jugoslaviju i nisu se svi mogli odazvati kako bi sudjelovali povijesnom spektaklu na Maksimiru kojem je nazočio i predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo već spomenuli jedan od sudionika prve povijesne utakmice koju je Hrvatska odigrala protiv SAD-a u Zagrebu na današnji dan 1990. godine bio je i legendarni igrač Hajduka Drago Ćelić, danas voditelj omladinskog pogona NK Poljičanin 1921, Ćelić je za portal 24 sata otkrio kako je cijela operacija išla, a puno je toga bilo i u tajnosti

”Prije nego li se znalo da će se utakmica igrati pozvao me pokojni izbornik Dražan Jerković i pitao me želim li nastupiti za reprezentaciju Hrvatske koja se tek treba oformiti i igrati prijateljski susret sa SAD u Zagrebu. Još uvijek je postojala Jugoslavija, igrala se zajednička liga, no ja sam mu odmah rekao da dolazim i da na mene može računati. Moram priznati da sam bio iznenađen što se mene sjetio, ali koliko znam u isto je vrijeme igrala i reprezentacija Jugoslavije u kojoj su igrali i neki Hrvati pa je nedostajalo igrača”, prisjetio se Ćelić i dodao kako ni put do Zagreba nije išao baš glatko. Naime, već su srpski teroristi, uz sponzorstvo Beograda, postavili dio barikada na hrvatskim prometnicama.

”Iako se naslućivalo da će se Jugoslavija raspasti, nije to bilo jednostavno vrijeme. Hajduk je na turneji po Australiji već skinuo petokraku s dresa i vratio povijesni hrvatski grb, dva mjeseca kasnije isto je napravio i Dinamo na turneji po Kanadi, a u zraku se osjećao duh promjena”, kazao je Ćelić i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Na dan utakmice osjećala se velika euforija, i ponos, Maksimir je bio pun, veličanstvena atmosfera, sjajna utakmica i naša velika pobjeda. U svlačionici je pokojni izbornik Jerković održao govor, ne sjećam se više tko je pročitao pismo predsjednika Franje Tuđmana, osjećalo se veliko zajedništvo i domoljublje na tribinama i na terenu. Dogovorili smo se u svlačionici da od prve minute krenemo ozbiljno, da pokažemo kako smo pravi sportaši, jer smo bili svjesni situacije u kojoj se nalazimo i da se samo čeka neki krivi korak.”

Kako je Ćelić sam priznao to mu je jedna od najdražih utakmica koje je ikad odigrao:

”Nakon te utakmice odigrao sam još protiv Ukrajine u Rijeci i Slovenije u Murskoj Soboti, no uskoro sam se, već tada kao igrač Herte ozlijedio, i više nikad nisam zaigrao za reprezentaciju. Za uspomenu sam sačuvao dres s brojem četiri, eto, prije par dana su ga supruga i kćer izvukle iz ormara i skoro su se posvađale tko će ga nositi za vrijeme utakmice Hrvatske i Mađarske na Poljudu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.