Pula želi spomenik Mati Parlovu

foto FaH

Pula želi podići spomenik najvećemu hrvatskom sportašu 20. stoljeća, boksačkoj legendi Mati Parlovu, u središtu grada na Giardinima ili u parku podno Arene, priopćeno je u srijedu iz Odsjeka za informiranje toga grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan hrvatski tjednik objavio je prije toga kako “Pula vjerojatno ostaje bez spomenika svom najvećem šampionu” te kako se 3,4 metara visok spomenik Mati Parlovu, koji izrađuje akademski kipar Ante Jurkić, najvjerojatnije seli u Zagreb.

Kako se navodi u priopćenju za javnost, inicijativu Hrvatskoga boksačkog saveza za postavljanje spomenika Mati Parlovu na reprezentativnoj lokaciji u Puli taj je grad prihvatio od samog početka.

“Obitelj Parlov i Hrvatski boksački savez predložili su tri lokacije, među kojima i Zlatna vrata u središtu Pule te prostor ispred antičke Arene za što Konzervatorski odjel Ministarstva kulture, nažalost, nije izdao suglasnost. O postavljanju spomenika odlučuje državna razina tj. Ministarstvo kulture pod čijom je ingerencijom Konzervatorski odjel te Grad Pula kad je riječ o postavljanju spomenika unutar zaštićene gradske jezgre”, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se dodaje kako je, s obzirom na prostornu i povijesnu vrijednost predloženih lokacija, Grad Pula predložio i dvije dodatne lokacije primjerene za postavljanje spomenika i to Trg kralja Tomislava u neposrednoj blizini Doma sportova “Mate Parlov” koji se upravo uređuje i koji će biti novi urbani prostor i u uređenom parku Nimfeju podno Arene.

“Kao najbolji hrvatski sportaš 20. stoljeća, koji je svojim sportskim uspjesima proslavio Pulu diljem svijeta, Mate Parlov apsolutno zaslužuje i više od jednog spomenika širom Istre i Hrvatske. Stoga poštujem želju obitelji Parlov da se još jedan spomenik podigne u Fažani. Neovisno o tome, realizacija projekta postavljanja spomenika istaknutom sportašu i dalje je obveza Grada Pule za čiju smo namjenu u ovogodišnjem proračunu osigurali znatna financijska sredstva za cjelokupno uređenje parka Nimfeja”, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić u priopćenju za javnost.

Budući se Konzervatorski odjel Ministarstva kulture negativno očitovao na tražene lokacije s obzirom na predloženo umjetničko rješenje, ponajprije zbog gabarita spomenika od tri metra, Grad Pula je u izradi novog rješenja koje će uvelike pomoći da se lakše odredi lokacija spomenika koja će u konačnici u potpunosti zadovoljiti i obitelj Parlov i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture te širu javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pula je među ostalim poznata po svojim očuvanim spomenicima, a na lokacijama poput Valerijinog parka podno Arene već je spomenik mornaru ili u neposrednoj blizini Zlatnih vrata, gdje je postavljen spomenik Jamesu Joyceu. Zbog toga sam uvjeren sam da je moguće ishodovati suglasnost Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture naravno poštujući umjetničko rješenje i zadane gabarite”, rekao je Miletić.

Napomenuo kako je, po njegovu mišljenju, najprimjerenije mjesto za spomenik područje Giardina nasuprot legendarnog kafića Mate Parlova koji je Grad Pula ustupio obitelji na korištenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.