Put u prošlost: Ako pomlađeni Dinamo ima šanse u Ligi prvaka ima je u 1. kolu?

Foto: fah

Dinamo večeras ponovno započinje svoj europski put u grupnoj fazi Lige prvaka, inače, od kada postoji Liga prvaka hrvatski prvak u šest se navrata plasirao u grupnu fazu, no, nikada nije prošao grupu i dočekao famozno europsko proljeće o kojem se govori već pola stoljeća. Nevjerojatno je na koji način europsko proljeće zaobilazi Maksimir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večeras modri gostuju kod Lyona, nije to više Lyon koji je na Maksimiru ponizio Dinamo prije nekoliko godina, radi se o mladoj ekipi koja tek traži svoje mjesto pod europskim suncem, međutim, i takav je Lyon favorit protiv Dinama koji je ovog ljeta ostao bez najvećih zvijezda, Marka Pjace i Marka Roga. U novu prvenstvenu sezonu francuski klub nije krenuo baš najbolje, s nekoliko poraza dali su nagovijestiti da će borba za vrh biti teško ostvariva misiji, s druge strane plavi su poraženi od Osijeka u derbiju HNL-a, međutim, i dalje mnogi opravdano vjeruju kako zagrebački klub još uvijek nema pravu konkurenciju u hrvatskom prvenstvu.

U Ligi prvaka modri su uglavnom bili prolaznici, iako je bilo sezona, prvenstveno krajem devedesetih, kada su predvođeni Robertom Prosinečkim znali doći na prag senzacije i prolaska skupine. Ako modri imaju priliku, neki će reći imaju je samo na startu, naime, u prvim utakmicama najjače klupske lige na svijetu. Već u drugim kolima obavezno je slijedio poraz, tako je bilo i prošle sezone kada su modri senzacionalno pobijedili Arsenal na Maksimiru da bi onda izgubili pet utakmica zaredom, što je samo dokaz da Dinamo, zbog činjenice da u HNL-u dosad nije imao pravih protivnika, ne može ni fizički ni psihički izdržati zahtjevan ritam Lige prvaka, koja traži konstantnu tenziju i mobilizaciju, dakako, ponekad treba imati i ponešto sreće, Dinamo je prošle sezone nije imao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj prvoj sezoni u Ligi prvaka, daleke 1998. godine, u rujnu, Dinamo je ugostio Ajax i odigrao 0:0, protiv tada respektabilnog Ajaxa, a Viduka je pogodio stativu. BIlo je to samo tri godine nakon što je Ajax postao europski prvak, koji tjedan kasnije modri su slavili u Amsterdamu pogotkom Josipa Šimića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu dana kasnije na Old Trafordu, možda i najjači Dinamo od osamostaljenja do danas, odigrao je 0:0 s višestrukim europskom prvakom Manchester Unitedom. Ovu će utakmicu pamtiti ljubitelji nogometa po činjenici da je te noći preminuo legendarni hrvatski novinar Darko Tironi.

Prije pet godina modri su na startu Lige prvaka, na Maksimiru, poraženi 1:0, od Reala, izuzetnog jakog Reala.  Dinamo se dugo i hrabro na rasprodanom Maksimiru borio, propustio jednu veliku prliku, a uz pobjedu Reala pamtit ćemo i činjenicu da je razmaženi Ronaldo napustio Maksimir s ožiljkom, zbog čega je zamalo izbila revolucija u nogometnoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije četiri godine na Maksimir je stigao Porto, na stadionu je bilo oko 5000 gledatelja, nevjerojatno ali istinito, i dok su modri prije 18 godina u Ligi prvaka na Maksimiru svladali Porto 3:1 prije četiri godine objektivno govoreći šanse nisu bile velike. Spomenuli smo Arsenal? Naime, prošle sezone Dinamo je u jednoj čudnoj utakmici, na opće iznenađenje mnogih, svladao Arsenal, činilo se da bi baš ta sezona mogla modrima napokon donijeti to dugo čekamo proljeće u Europi, a onda je sve krenulo po starom.

Večeras od 20:45 novi je početak Dinama, Lyon za start Lige prvaka, s obzirom da je mogao biti Juventus, i nije tako loše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.