Rakitić protiv Modrića u ozračju borbe Katalonaca za nezavisnost!

Foto: fah

Hrvatski nogometni reprezentativci, Luka Modrić i Ivan Rakitić, danas će se po 17. put naći na suprotnim stranama, jedan protiv drugog. Naime, u Španjolskoj je na rasporedu možda i najveći derbi europskog klupskog nogometa, Real protiv Barcelone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmjeravanje snaga između Luke i Ivana traje već sedam godina, od 2012., Rakitić je uspješniji s obzirom kako je devet puta izlazio kao pobjednik, Modrić tek četiri puta, a tri su susreta završila neriješeno.

Očekuje se da će i danas, na Camp Nou, Ivan Rakitić i Luka Modrić krenuti od prve minute, s obzirom kako godine ide brzo, prebrzo, njihovo klupsko rivalstvo možda se ipak bliži kraju.  Nažalost, nakon sjajne i nezaboravne 2018. godine Luka Modrić te posebno Ivan Rakitić dosta su vremena ove sezone sjedili na klupi, no, vratili su se u pravo vrijeme, za El Clasico. Real i Barcelona trenutno se rame uz rame bore za naslov, a kraljevski klub u ovaj derbi ulazi s nizom od 11 utakmica bez poraza.  S druge strane Barcelonine navijače može ohrabriti činjenica da je u fenomenalnoj formi najbolji igrač svijeta Lionel Messi, koji je praktički nezaustavljiv.

Podsjetimo, kako smo već spomenuli, 31-godišnji Ivan Rakitić uspio se nakon uporne borbe vratiti u prvi sastav Barcelone nakon što ga je dobar dio prvog dijela sezone trener Ernesto Valverde držao čvrsto prikovanog za klupu, čak se govorilo, i to ozbiljno, od najviših dužnosnika kluba, o odlasku Rakitića, koji je u više navrata dobio potporu navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo već pisali u ovaj derbi Barcelona i Real ulaze poravnati na ljestvici, sa 35 osvojenih bodova, na trećem je ,mjestu bivši klub Ivana Rakitića, Sevilla, koja ima četiri boda manje. Podsjetimo, El Clasico trebao se igrati prije dva mjeseca, no, odgođen je zbog prosvjeda Katalonaca u Barceloni protiv režima u Madridu. Uzrok prosvjedu je ukraden referendum (ne događa se to samo u Hrvatskoj) Kataloncima, kao i osuđujuće presude katalonskim političarima. Ova pauza od derbija više je pomogla Realu nego Barceloni, budući da je Real uhvatio formu u pravom trenutku.

Uoči derbija također, kako javljaju španjolski mediji, atmosfera nije idealna. Naime, zagovornici nezavisnosti Katalonije najavili su veliki prosvjed oko stadiona uoči utakmice. Naime, policija se boji nereda, pokušaja da se blokira stadion, pa čak i masovnog utrčavanja na teren tijekom utakmice. O čemu se zapravo radi?  Organizacija “Demokratski tsunami” prosvjedom, a moguće i prekidom utakmice, želi ukazati na “nepravedne presude” dužnosnicima koji su 2017. organizirali referendum o nezavisnosti. Politička situacija, odnosno zaoštreni odnosi Barcelone i Madrida, dodatno podižu tenzije uoči derbija. Nogometni klub Barcelona otvoreno podržava referendum o samostalnosti dok je Real Madrid simbol španjolske monarhije, prenosi portal 24 sata.

Barcelona je aktualni prvak Španjolske, dok Real na naslov čeka dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.