Real s Lukom Modrićem na krovu Europe: Kako je Dinamo dospio ispred Intera i Milana?

Foto: fah

UEFA je objavila ljestvicu klubova prema rezultatima koje su klubovi postigli u Europi od sezone 2013./14., uključeni su startni bodovi i za predstojeću sezonu 2017./18. Ljestvica UEFA-e otkrila je nekoliko zanimljivosti, ali i slabosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Dinamo je kao i do sada najbolje plasirani klub iz Hrvatske, u novoj će sezoni igrati u Europskoj ligi s obzirom kako je Rijeka osvojila u nedavno završenoj sezoni sve što se moglo osvojiti u Hrvatskoj. Zanimljivo da se prema UEFA-inoj ljestvici zagrebački klub našao ispred Intera i Milana, kao i nekih drugih europskih velikana poput Evertona, Marseillea…

Je li doista Dinamo bolji od navedenih klubova ili statistika zapravo pokazuje sve, osim najvažnijih činjenica? Naime, modri su prošle sezone u Europi ponovno potvrdili vlastiti neslavni rekord, iako su bili uspješni u kvalifikacijama, s druge Inter ili Milan nemaju potrebe igrati protiv Vardara ili slovenskih klubova na početku kvalifikacija, pa prema tome i nisu u stanju prikupljati bodove protiv objektivno govoreći europskih Liliputanaca. Tek poneki slovenski klub ponekad dođe na korak do grupne faze europskih kupova, a onda naiđe na ”minu.”

Ipak, treba iskreno priznati da su modri zadnjih deset godina konstantno prisutni u europskim kupovima, redovito igraju grupnu fazu Europske lige ili Lige prvaka, što je, bez obzira na poraze u grupi, ipak uspjeh. Dinamo je na 70. mjestu sa 17 bodova, pet i pol boda više od novog hrvatskog prvaka Rijeke, koja zauzima 109. mjesto. Hajduk je tek na 150. mjestu sa samo šest bodova, dok Lokomotiva i Osijek dijele 198. mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji klub u Europi, prema ljestvici UEFA-e, je, naravno, Real, aktualni prvak Europe, koji već dvije godine suvereno vlada Ligom prvaka. Real je u posljednje četiri godine osvojio tri Lige prvaka, važan obol trijumfu Reala posljednjih sezona dao je i hrvatski nogometaš Luka Modrić, koji je trenutno u nemilosti jednog dijela hrvatskih medija.

Na drugom je mjestu gradski suparnik Reala, Atletico Madrid, za koji igra i Šime Vrsaljko.  Atletico je na sjajnom drugom mjestu zbog odličnih rezultata zadnjih godina, ne samo u Ligi prvaka nego i u utješnoj Europskoj ligi, koju je momčad Diega Simeona  osvojila prije nekoliko godina.  Na trećem je mjesto Barcelona našeg Ivana Rakitića, zatim Bayern te Juventus Marija Mandžukića i Marka Pjace, nakon talijanskog prvaka i europskog doprvaka slijede PSG i Sevilla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.