Režim u Madridu izazvao kaos, Katalonija na nogama, odgođen i veliki derbi Barcelona – Real

Foto: fah

Jedan od najvećih klupskih derbija na svijetu, utakmica između Barcelone i Reala, koja je bila na rasporedu iduće subote, do daljnjeg je odgođena. Naime, Natjecateljska komisija Nogometnog saveza Španjolske donijela je takvu odluku s obzirom na ”izvanrednu situaciju u Kataloniji.” Kaos koji je izazvan odlukama donesenim u Madridu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva najbolja španjolska kluba mogu sami dogovoriti termin odigravanja El Clasica, barem ih je Nogometni savez Španjolske pozvao na dogovor te su predložili Barci i Realu da sami predlože alternativni datum. Savez španjolskim velikanima poručuje da dogovor postignu do ponedjeljka u 10 sati, ako dogovor između Barce i Reala ne uspije Natjecateljska komisija će sama odrediti termin odigravanja velike utakmice.

Također je objavljeno da je odbačen zahtjev La Lige da se najveći derbi španjolskog nogometa odigra u predviđenom terminu, ali na način da se umjesto u Barceloni utakmica odigra u Realu, dakle, da se zamijene domaćinstva. Drugim riječima, u listopadu bi se derbi igrao na Santiago Bernabeu, a u ožujku iduće godine na Camp Nou. Od toga ipak neće biti ništa.

O čemu se zapravo radi, odnosno, zašto je došlo do svojevrsnog kaosa u La Ligi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, cijelu Kataloniju, pa tako i Barcelonu, paralizirali su veliki prosvjedi zato što je Vrhovni sud Španjolske osudio na kazne dugotrajnog zatvora organizatore referenduma o neovisnosti Katalonije, a koji je održan prije dvije godine. U Kataloniji je najavljen i generalni štrajk, tako da bi odigravanje jedne takve utakmice doista bilo teško izvedivo.

Španjolski nogometni savez te La Liga već su se službeno oglasili te su poslali poruku kako ne žele da se derbi između Barcelone i Reala igra u Barceloni, naime, oni zapravo ne dopuštaju da u jeku velikih prosvjeda, u vrijeme kada je Katalonija na nogama, u Barcelonu dolazi klub iz glavnog grada Španjolske, koji je ujedno i simbol Španjolske, kao kraljevski klub.

Reagirala je čak i španjolska Vlada koja je prije dva dana u priopćenju poručila kako se protivi odigravanju velikog derbija u Barceloni. Režim u Madridu inače ne dozvoljava Kataloniji da krene u proces koji bi u konačnici doveo i do neovisnosti Katalonije. Volja naroda u ovom trenutku Madridu je najmanje bitna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.