Ronaldo i Georgina očekuju blizance: Troje djece su mu rodile surogat majke kroz novi oblik ‘trgovine ljudima’

RONALDO
Foto: Instagram

Cristiano Ronaldo i njegova partnerica Georgina Rodriguez očekuju blizance, što je nogometaš objavio na Instagramu fotografijom na kojoj njih dvoje drže slike s ultrazvuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cristiano Ronaldo (@cristiano)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Georgina je njihovu kći Alanu Martinu rodila prije četiri godine, nekoliko mjeseci nakon što su rođeni blizanci Eva Maria i Mateo koji su na svijet došli putem suroogatstva. Istim putem na svijest je došao i Ronaldov najstariji sin – Cristiano Junior.

Surogatstvo je u svojoj biti kupoprodajni ugovor prema kojem jedna strana ili bez naknade (altruistično) ili za novac (komercijalno) iznajmljuje žensko tijelo kao sredstvo nošenja i rađanja djeteta (bilo da se radi o samj ženi koja iznajmljuje svoje tijelo ili o klinici-posredniku koja ga unajmljuje za drugu stranu), dok druga strana (samac, heteroseksualni ili homoseksualni par, više osoba) postaje “vlasnik” rođenog djeteta (bilo da se radi o davateljima spermija ili gameta za rađanje djeteta, ili ne).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Surogatstvo je najnoviji način “trgovanja ljudima”, koje krši dostojanstvo i prava žena jer ih se reducirana na njihova reproduktivna svojstva i koristi kao sredstvo (“inkubator za rađanje”), često uz ekonomsku prisilu, dok se djecu reducira na komercijalnu robu koja se prodaje i kupuje, odvajajući ih od žene/majke koja ih je nosila i rodila i oca (davatelja sperme).

Na djecu rođenu putem surogatsva pravo može polagati 6 osoba: biološki otac (davatelj sperme), biološka majka (davateljica jajašca), surogatkinja (koja nosi i rađa dijete), njezin partner (presumpcija očinstva) te par koji je naručio dijete.

Komercijalno i altruistično surogatsvo dopušteno je u Gruziji, Indiji, Izraelu, Rusiji i Ukrajini, dok je samo altruistično (bez naknade) dopušteno u Australiji, Brazilu, Kini, Danskoj, Nizozemskoj, Tailandu i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.