Ruskim atletičarima i dalje zabrana, Nanjing dobio dvoransko prvenstvo SP 2020.

Foto: fah

Međunarodna atletska federacija (IAAF) produžila je zabranu nastupa ruskim atletičarima jer ruska strana i dalje nije ispunila sve zahtjeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IAAF je na zasjedanju Savjeta u Monte Carlu donio i odluku o domaćinu svjetskog dvoranskog prvenstva 2020. godine, a to je kineski Nanjing.

Savjet, kao vrhovno tijelo, je prihvatio preporuku posebne komisije koju je predvodio Rune Andersen da se ruskim atletičarima produži zabrana nastupa. Anderson je kazao kako Rusija mora ispuniti sve zahtjeve koji su joj predočeni prije no što se njezinim sportašima dopusti povratak na međunarodnu scenu. Kako se to nije dogodilo zabrana ostaje. U izvještaju se navodi “ekstremno razočaranje nedovoljnom komunikacijom s ruskim vlastima. Rusi i dalje tvrde kako je u dopingiranju sudjelovala tek manja skupina sportaša.

“Naša odgovornost je stvoriti okružje u kojem vlada istina,” poručio je predsjednika IAAF-a Sebastian Coe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi su se nadali ukidanju zabrane kako bi njihovi sportaši mogli pod ruskom zastavom nastupiti na svjetskom dvoranskom prvenstvu u Birminghamu. Međutim, to se neće dogoditi. Trenutačna situacija je takva da IAAF dopušta pojedinim ruskim sportašima nastup kao ‘neutralnim sportašima’. Boje ruske zastave ne smiju biti na trakama, zavojima, opremi i najmanjim sitnicama, a za osvajače medalja umjesto ruske svira se himna IAAF-a.

Ruski atletski savez (RUSAF) kažnjen je u studenome 2015. godine nakon što je Međunarodna antidopinška agencija (WADA) utvrdila kako je u Rusiji država sponzorirala masovno korištenje dopinga. Zbog te suspenzije ruski atletičari nisu smjeli nastupiti na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine, kao niti na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Londonu u kolovozu.

IAAF je odlučivao i o domaćinu svjetskog dvoranskog prvenstva 2020. godine. Kandidati za organizaciju bili su Beograd, kineski Nanjing i poljski Torun. Na koncu je s tri gasa više od Beograda pobijedio Nanjing.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bili smo oduševljeni prezentacijama gradova kandidata, posebice načinom na koji su bili uključeni sportaši. Međutim, u svakoj utrci postoji sam jedan pobjednik,” dodao je Coe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.