San obitelji Kostelić i dalje živi: Veliki napredak hrvatskog skijanja

epa10438544 Zrinka Ljutic of Croatia reacts in the finish during the second run of the Women's Slalom race at the FIS Alpine Skiing World Cup in Spindleruv Mlyn, Czech Republic, 29 January 2023. EPA/VLASTIMIL VACEK

Pred samom smo završnicom skijaške sezone koja je ponajprije i u potpunosti donijela afirmaciju 20-godišnjoj Hrvatici Zrinki Ljutić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjeda pitanje trenutka

Zrinka je s preko 500 osvojenih bodova najuspješnija hrvatska skijašica ove sezone, općenito najuspješniji hrvatski predstavnik u Svjetskom kupu. Mlada Zagrepčanka ove je sezone, a uoči finala u austrijskom Saalbachu, čak tri puta bila na postolju. U sva tri puta Hrvatica je osvojila drugo mjesto te je prva pobjeda tek pitanje trenutka. Naravno, pod uvjetom da je zaobiđu ozljede koje su kao malo kada ove sezone pokosile Svjetski kup.

Srećom, Zrinka se ne opterećuje svjesna da će najviše postolje doći vrlo brzo ukoliko nastaviti raditi kao do sada, jednostavno, zakon velikih brojeva i u sportu je neumoljiv. Prije ili poslije nagradi vas za pošten odnos prema onome što radite ako ste dovoljno uporni i dovoljno dobri. S vremenom će doći i kontinuitet, točnije, sigurnost koja je neophodna kako bi se mogućnost izlijetanja sa staze smanjila na minimum. Hrvatica je ove sezone u četiri navrata izletjela sa staze u slalomu te jednom u disciplini u kojoj je ostvarila punu afirmaciju, mislimo, dakako, na veleslalom. Tome usprkos u vrhu je najboljih svjetskih slalomašica.

Naravno, hrvatsko skijanje nije samo Zrinka, u finalu Svjetskog kupa, nakon čega će na ovo uzbudljivo natjecanje pasti zastor koji će ostati spušten sve do listopada, nastupit će Filip Zubčić, Samuel Kolega, Leona Popović. Nije daleko bio ni Istok Rodeš, malo mu je nedostajalo za nastup u posljednjoj slalomskoj utrci sezone. Tek nešto sreće i izlijetanje manje…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

San živi i dalje i traje

Hrvatsko skijanje i dalje slijedi onaj zvjezdani trag Kostelićevih, onaj san s kraja dvadesetog stoljeća. Danas nakon što su godine prošle od oproštaja legendarnog Ivice Kostelića, Hrvatice i Hrvati osvajaju bodove, penju se na postolja, pobjeđuju. U ovom trenutku, a uoči finala Svjetskog kupa, Filip Zubčić ima tri pobjede, sve tri u veleslalomu. Ove sezone Filip ima dva postolja.

S punim pravom možemo se nadati kako će se sličan trend napretka hrvatskog skijanja, koje je ove sezone u SK-u, dosad, osvojilo više od 1300 bodova, nastaviti i iduće sezone. Naime, Zrinka može i više, može to i Leona Popović, koja je sjajno krenula u sezonu nakon čega su uslijedili neki pehovi, splet nesretnih okolnosti. Mogu to i Filip Zubčić i Samuel Kolega, koji je posljednjih mjeseci više puta bljesnuo u slalomu. Vjerujemo, ne bez osnova, kako će tek doći ona najbolja sezona Istoka Rodeša, koju i sam predugo čeka.

Za kraj i opet Zrinka

Glede Zrinke uoči finala, senzacionalna Hrvatica nalazi se na 12. mjestu u ukupnom poretku s 560 bodova, dok je među slalomašicama šesta sa 321 bodova a u veleslalomu deseta s 239 bodova. Naravno, fenomenalna Hrvatica, presretna je ovakvim raspletom uoči same završnice, u Saalbachu napokon bi i ta pobjeda mogla doći, kako sama kaže baš ona je ta koja ju najviše želi. Bez opterećenja, tako se pobjeđuje. Vrijeme radi za nju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je Zrinka zadovoljna napretkom u veleslalomu, naime. s početka je startala s brojem 50, da bi u zadnjoj utrci bila u prvoj jakosnoj skupini. Nažalost, baš tu utrku nije završila, iako je sudeći po prolaznim vremenima vrlo lako i u veleslalomu mogla biti među prve tri. Zasad, s dvadeset godina, čak četiri postolja u karijeri, Zrinka je napravila puno, čak i više nego što su se mnogi usudili sanjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.