SDP-ova gradonačelnica Supetra ponovno o Torcidi i zašto im nije dopustila mural Vukovara

Foto: snimka zaslona

“Ne smatram da sam se sukobila s Torcidom. Ja sam samo osudila jedan nasilan čin koji su počinili pripadnici Torcide, ljudi koji su sudjelovali u huliganskom napadu u Supetru u kojem su stradala četvorica momaka i jedna djevojka. Ovo je za mene normalna reakcija u toj situaciji, a to što su u napadu sudjelovali pripadnici Torcide nema veze. Neovisno o tome o kojoj skupini je riječ, s jedne ili druge strane, postupila bih jednako. Sebe ne doživljavam kao najhrabriju i čudi me što je jedna sasvim normalna reakcija na napad izazvala takvu pozornost javnosti”, rekla je SDP-ova gradonačelnica Supetra Ivana Marković za Večernji list o napadu na sezonske radnike i Torcidino osvrtanje na nju osobno.

“Ovakav napad u našem se gradu nije dogodio otkako sam gradonačelnica i ja sam osjećala potrebu da osudim taj čin. Nisam razmišljala o tome treba li kalkulirati zbog toga što su napadači članovi Torcide. Torcida je velika skupina u Dalmaciji i oni u svojim redovima trebaju identificirati ovakve pojedince, osuditi njihov čin i ako treba izbaciti ih iz udruge jer ovakvi događaji bacaju ljagu na cijelu Torcidu. Torcida je izdala priopćenje u kojem nema nikakve osude. Da, svi smo ostali zatečeni takvom objavom, ja se samo mogu pridružiti onima koji im zamjeraju izostanak bilo kakve osude. Prvo su trebali osuditi taj čin, a tek onda možda govoriti o nekim stvarima koje meni zamjeraju. Njihova je objava skretanje s teme na stvari koje su nebitne, s obzirom na sve što se dogodilo”, smatra ona.

Kažu da im niste dopustili da u gradu naslikaju mural Vukovara. O čemu je tu riječ?

“Mi imamo velik broj grafita Torcide i to nikada nije bilo upitno. Ovdje se radilo o zahtjevu da se mural nacrta na području stare jezgre, koja je pod konzervatorskom zaštitom, a zid zgrade koju su htjeli oslikati pritom nije ni u vlasništvu Grada Supetra. Za sve drugo stajali smo im na raspolaganju. Uputila sam ih na to da zahtjev predaju u proceduru, ali oni se nakon toga nisu javili i loše je da se sada, umjesto osude napada koji su počinili njihovi članovi, raspravljamo o nekom muralu. Domoljublje treba iskazivati onako kako je to napravio naš Tomo, kada nije okrenuo glavu nego je išao pomoći napadnutima, i cura koja se bacila na svog kolegu da ga ne tuku. Domoljublje se iskazuje pozitivnim djelovanjem u zajednici, konkretnim rezultatima, davanjem doprinosa razvoju svog grada i Hrvatske. Vjerujem da bi i Vukovarci bili sretniji da svatko tako razmišlja, da država ide naprijed i da se u njihovu gradu bolje živi nego da se oslikavaju takvi murali, a s druge se strane sudjeluje u napadima”, rekla je.

Nakon vaše osude promijenjen je i optužni prijedlog protiv napadača.

“I o tome sam razmišljala. Da nije bilo ovakve reakcije vatrogasnog društva i našeg ozlijeđenog sugrađanina, na kraju i moje, možda bi taj napad ostao na par redaka u crnoj kronici i ne bi se ništa promijenilo. Zato mi je drago da je ovaj moj istup uzburkao javnost kako ovakvi napadi u budućnosti ne bi prolazili “ispod radara”. Drago mi je ako ova izmjena optužnog prijedloga prema težem kaznenom djelu bude značila da će netko tko se sljedeći put poželi upustiti u slične stvari dobro razmisliti i da će to možda spasiti neki ljudski život ili nekoga tko se nađe u situaciji u kakvoj su se našli ovi mladići i djevojka u Supetru.

U prvim reakcijama predsjednice i premijera nije bilo neke žestoke osude ovog napada. Zašto je u Hrvatskoj tako teško reći – ne možete mlatiti ljude?

“Kada čitam neka priopćenja iz visokih političkih krugova, čini mi se kao da postoji obrazac za neke situacije i možda se samo mijenjaju datumi i imena. Čini mi se da svi nekako okolišaju i da nema hrabrosti da se otvoreno kaže o čemu je riječ. Ali u Hrvatskoj postoji jedna tiha većina koja pozdravlja moj otvoreni pristup i nadam se da će to samo potaknuti i ostale političare koji su prihvatili dužnosti načelnika, gradonačelnika pa sve do visoke politike. Oni moraju biti svjesni vlastite odgovornosti i pritom ne smije biti kalkulacija hoće li se svojim istupom nekom zamjeriti i što će to značiti sutra, hoće li dobiti izbore. Mislim da je to osnovni problem u našem društvu”, zaključila je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list