Sedam australskih ragbijaša odbija nositi dresove s bojama LGBT zastave

lgbt
Foto: Manly Warringah Sea Eagles

Sedam igrača Australske nacionalne ragbijaške lige (NRL) odbilo je javno promovirati LGBT simbole i bojkotirat će ključnu utakmicu zbog odluke njihove momčadi da nose dresove s bojama LGBT zastave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Manly Warringah Sea Eagles, klub iz Sydneya danas će postati prvi tim u natjecanju koji će nositi dres koji promiče LGBT uključenost u sportu. Neki igrači pobunili su se protiv toga, pišu strani mediji.

Trener Des Hasler rekao je da je klub napravio “veliku pogrešku” koja je izazvala “zbunjenost, nelagodu i bol kod mnogih ljudi, posebno onih skupina čija ljudska prava zapravo pokušavamo podržati”.

“Nisu bili uključeni ni u kakvu raspravu, a u najmanju ruku trebali su biti konzultirani“, rekao je Hasler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravila igre kažu da igrači iz iste momčadi ne mogu nositi različite dresove, tako da tih sedam igrača neće moći zaigrati.

To su: Josha Aloyaija, Jasona Saaba, Christiana Tuipulotua, Josha Schustera, Haumolea Olakauatua, Tolua Koulea i Toafofa Siplija.

Ova utakmica ima veliku važnost jer daje priliku klubu da uđe u finale NRL-a. Trener je izjavio da poštuje odluke igrača i da je zabrinut za njihovu dobrobit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I prije su se australski sportaši usprotivili nošenju takvih dresova. Naime, prošle godine     AFL-ova ženska igračica Haneen Zreika propustila je utakmicu nakon što je odbila nositi dres iz vjerskih razloga.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.