Šest desetljeća od tragedije Manchester Uniteda u Munchenu, stradala zlatna generacija: ‘ Iz nesreće su se rodili snaga i zajedništvo’

Foto: fah

Na današnji dan prije točno 60 godina u zrakoplovnoj nesreći u Munchenu stradala je zlatna generacija najvećeg engleskog kluba Manchester Uniteda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tragedija se dogodila 6. veljače 1958. godine u 15.04 na munchenskom aerodromu prilikom trećeg pokušaja uzlijetanja po jakom snijegu. Ekipa koju je vodio Matt Busby ostala je bez osmorice nogometaša i trojice članova kluba. Desetljeće kasnije ManU je osvojio prvi od svoja tri europska naslova, a danas je to jedan od najbogatijih klubova na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometaši Manchester Uniteda tog su se dana vraćali iz Beograda s utakmice protiv Crvene zvezde u Kupu prvaka. Susret je završio 3-3, a ManU je prošao dalje jer je u prvom susretu slavio 2-1. Tada se preko Europe putovalo danima, s brojnim presjedanjima, a avion je sletio u Munchen kako bi dopunio gorivo. Dvaput su pokušali uzletjeti, ali je pilot odustajao u posljednjem trenutku. S obzirom da je padao gusti snijeg, većina putnika je mislila da ih čeka noć u Munchenu. Međutim, pilot se odlučio i na treći pokušaj. Matt Busby nikad sebi nije oprostio što nije spriječio treći, tragični pokušaj.

Kapetan Thain preuzeo je odgovornost, no zrakoplov je brzinom od 130 km na sat izletio s piste i zabio se u kuću. Od 44 putnika 21 je poginulo na mjestu, a dvoje kasnije u bolnici. Poginulo je osam Unitedovih nogometaša, dva trenera i tajnik, osam novinara, dva prijatelja kluba i dva člana posade.

Tragedija je odjeknula u svijetu jer je Manchester United predvođen Bobbyjem Charltonom, koji je preživio, bio u samom vrhu europskog nogometa. ‘Busbyjeve bebe’ kako su ih zvali po njihovu menadžeru Mattu Busbyju imali su priliku postati tek treća premierligaška momčad s tri uzastopna naslova engleskog prvaka. Nakon nesreće uslijedio je najteži period u povijesti kluba, čak se razmišljalo o gašenju kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deset godina kasnije druga generacija ‘Busbyjevih beba’ osvojila je europski naslov s Georgeom Bestom i Denisom Lawom, ali i dvojicom preživjelih Charltonom i Billom Foulkesom. U finalu je United pobijedio Benficu 4-1.

Nakon toga, zavladala je suša. United nije osvojio naslov sve do 1993. godine kad je na čelu kluba bio Alex Ferguson, trener koji je u trenutku tragedije imao 15 godina. Sir Alex je izgradio ‘imperij’. Pod njegovim vodstvom ‘Crveni vragovi’ su osvojili čak 38 trofeja pri čemu dvije Lige prvaka i 13 naslova engleskog prvaka.

“Bilo je to stvarno emocionalno vrijeme za bilo koga tko je nogometni navijač. Siguran sam da je čitava javnost u Manchesteru tako osjećala. Nikada nisam razgovarao s Busbyjem o nesreći, ali smo mnogo razgovarali o Duncanu Edwardsu i ostalim dečkima koji su poginuli. Uvijek je imao suze u očima jer je bio vrlo emotivan tip,” kazao je Ferguson dodavši: “Dok sam bio menadžer Manchester Uniteda, ‘Busbyjeve bebe’ su bile referentna točka za nas, u smislu vjerovanja i povjerenja u ono što mladi igrači mogu napraviti. ‘Bebe’ su stvarale povijest Manchestera. Bili su jaki, ujedinjeni i sjajni. Oni su klubu dali fantastičnu romantiku, u smislu kako su igrali ​​i kako su izgradili zajednički duh.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadašnji menadžer ‘Crvenih vragova’ Jose Mourinho otkrio je kako je katastrofa u Münchenu uvijek bila dio njegovog života, priznajući kako je postala još važnija otkako je postao menadžer ManU-a.

“Munchenska tragedija je dio mog života, dio moje nogometne kulture, a za mene kao menadžera Manchester Uniteda još i više. Sve sam znao o toj nesreći i o tome kako je United iznova gradio klub,” kazao je Jose Mourinho dodavši: “To je bila jedna od najvećih tragedija, ali isto tako i ključna točka u povijesti kluba. Iz nesreće su se rodili snaga i zajedništvo.”

Izvršni dopredsjednik kluba Ed Woodward je istaknuo kako je Munchen zauvijek utkan u povijesti ovog kluba.

“Naša je odgovornost osigurati da se ova tragedija nikada ne zaboravi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.