Sigurdsson novi izbornik rukometaša: Ovo je veliki izazov

Zagreb, 29.02.2024 - Konferencija za medije na kojoj je predstavljen novi izbornik Hrvatske rukometne reprezentacije, Dagur Sigurdsson. Na slici Denis Špoljarić, Dagur Sigurdsson, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac. foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Dagur Sigurdsson, 50-godišnji islandski stručnjak, novi je izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije te je službeno predstavljen tijekom četvrtka na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na klupu stiže nakon otkaza Goran Perkovcu, a uz novog izbornika na konferenciji za medije su bili i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac te glavni tajnik HRS-a Damir Poljak.

– Nismo imali puno vremena nakon Europskog prvenstva i nakon što smo se zahvalili bivšem izborniku jer uskoro putujemo na kvalifikacije za Olimpijske igre. Svjesni smo težine zadatka, odluka je bila zahtjevna u kratkom vremenu jer nismo uspjeli polučiti dobar rezultat pa smo morali nešto promijeniti. Pregovarali smo s različitim izbornicima i opcijama, a u konačnici smo odlučili da prvi put u povijesti za izbornika izaberemo stranca. Pregovori su trajali, bilo je tehničkih zapreka jer je on imao ugovor s japanskom reprezentacijom. Uglavnom, sve smo to uspjeli ukloniti i izborili da bude izbornik muške reprezentacije, nadamo se na duže vrijeme, rekao je Grahovac u uvodu.

– Glavni razlog je taj da sam tražio izazov i avanturu, nešto sa strašću. Sve se spojilo i ovo je veliki izazov za mene, pošto sam prvi stranac na klupi Hrvatske, rekao je Sigurdsson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istaknuo je kako je momčad očigledno veoma dobra, ali i konkurencija je jaka.

– Naravno da sam gledao Hrvatsku na zadnjem Europskom prvenstvu, entuzijastična je momčad s mladim, ali i iskusnim igračima. Glavni izazov je pronaći balans između mladih i starih i mentalno očajati ekipu. Ambiciozan sam, imamo posla i vjerujem da ćemo ga uspjeti ostvariti, rekao je islandski stručnjak.

Za dva tjedna pred rukometašima su olimpijske kvalifikacije, a Sigurdsson je rekao da je malo vremena ispred njih, svega nekoliko treninga, bit će to veliki izazov, no to je ono što su tražili.

U stožer reprezentacije ulazi bivši reprezentativac Denis Špoljarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je Sigurdsson da je Hrvatska u nekim trenucima na Euru igrala jako dobro, a zatim i jako loše.

– Bilo je oscilacija, moramo unijeti stabilnost i mora biti više discipline, moramo imati stabilniji napad i obranu, rekao je novi hrvatski izbornik.

“Dat ćemo sve da se plasiramo na Olimpijske igre”

Nije htio govoriti o tome da bi se stariji igrači možda mogli umiroviti, već je kazao da su svi na listi, a da nisu motivirani, sigurno bi ranije završili s karijerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Jasno je da je cilj plasman na Olimpijske igre i dat ćemo sve od sebe da to ostvarimo, rekao je Sigurdsson.

Istaknuo je da će vidjeti sad za vikend tko je zdrav i tko igra u klubovima, a zatim će se sljedećeg tjedna objaviti popis igrača.

– Hrvatska ima puno talenata, želim izabrati 20 igrača za kvalifikacije. Želim da imamo dobar tim, a ne igraju imena, dodao je Sigurdsson.

Rekao je da postaje Njemačku jako dobro, ali i ostale reprezentacije koje će biti suparnici Hrvatskoj u olimpijskim kvalifikacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Natjecanje je jako teško, ali imam iskustva i vjerujem da možemo ostvariti plasman na Olimpijske igre, rekao islandski stručnjak.

Igra reprezentacije se treba prilagoditi igračima, sve je u balansu, istaknuo je.

– Ne znam svoj stil, nešto između njemačkog, japanskog i islandskog. No, imam prilično dobru ideju kako želim da Hrvatska igra. Želim pronaći način da se borimo s drugim rukometnim silama kao što su Danska, Norveška, Švedska, zaključio je novi hrvatski izbornik.

Islanđanin preuzima izborničku funkciju u Hrvatskoj nakon što je raskinuo ugovor s Japanom, s kojim je osigurao svjetsku smotru 2025., kao i i plasman na Olimpijske igre.

Dagur Sigurdsson vodio je i njemačku reprezentaciju, od 2014. do 2017. nakon čega je otišao u Japan. S Nijemcima je 2016. osvojio europsko zlato te broncu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.