Sjajan, ali ne i najbolji: Zlatan Ibrahimović – Balkanac ili Šveđanin?

epa08790617 Milan's Zlatan Ibrahimovic reacts during the Italian Serie A soccer match Udinese Calcio vs AC Milan at the Friuli - Dacia Arena stadium in Udine, Italy, 01 November 2020. EPA/GABRIELE MENIS

Zlatan Ibrahimović, svojedobno jedan od najboljih napadača svijeta, porijeklom sa nama susjedog Balkana,  ali i bivši švedski reprezentativac, prošle godine završio je iscrpnu karijeru. Popularni, ništa manje kontroverzni, Ibro u svojoj je karijeri nastupao za veliki broj klubova, više ili manje uspješno. Redom Malmö, Ajax, Juventus, Inter, Barcelonu, Milan, PSG, Manchester United i Los Angeles Galaxy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trofeja mu, naravno, ne manjka, iako s reprezentacijom Švedske nije imao pretjeranih uspjeha, osvojio je 31 klupski trofej, kako navodi Transfermarkt, zabio je 469 i asistirao za 204 pogotka u 827 službenih utakmica.

Dakle, s pravom se može reći kako se radi o jednom od najboljih napadača 21. stoljeća, no teško je reći da se radi o igraču koji u istu rečenicu može stati s Ronaldom, pravim Ronaldom, Messijem, Ronaldinhom, Zidaneom, Modrićem… Ibrahimović je danas na mjestu savjetnika Milana, dakle, u klubu u kojem je završio svoju karijeru. Zlatan je dao intervju za ABtalks. Zanimljivo, govorio je o svemu, pa i o svojoj obitelji, ocu i majki, ocu koji je inače Bošnjak, Šefik Ibrahimović, majci, koja je Hrvatica, Jurka Gravić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davno je Ibrahimović pobjegao s Balkana, odnosno iz Bosne i Hercegovine, no Balkan iz njega nikad nije otišao, a što se tijekom dobrog dijela karijere vidjelo i po nekom njegovom u najmanju ruku osebujnom ponašanju. Imao je Ibrahimović svojih ispada, incidenata i svojih primitivnih izljeva. No, s druge strane, malo je vrhunskih sportaša koji su gotovo savršeni, poput našeg Luke Modrića. Dakako, ni savršenstvo nije što je nekad bilo. Kad smo kod savršenstva više se puta Ibrahimović proglasio najboljim igračem svijeta, i to pored živih Ronalda i Messija.

“Obitelj nam je jako pomiješana. Moja majka je čistačica. Imam dvije sestre s mamine strane. Sa starijom nisam u kontaktu, a bliži sam s drugom, koja je također starija od mene, jer imamo istog oca i majku. Moj stariji brat preminuo je prije nekoliko godina, a imam i mlađeg brata s majčine strane. Imam dobar odnos s majkom, a malo manje dobar s ocem.

No to ne znači da je on loš. Morate razumjeti Balkan, tamo je ponos velika stvar. Tko donosi hranu na stol, tko se brine o obitelji… Otac me je stvorio, ali otišao sam na višu razinu u smislu ekonomije i ostalog. Ostvario sam više toga. Ponos je takav da on ne želi pomoć, ne treba mu ništa. No ja mu ipak pomažem jer vjerujem u to”, rekao je Zlatan Ibrahimović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuli kako je Zlatan Ibrahimović davno otišao s Balkana treba to shvatiti uvjetno, naime. rođen je u Švedskoj sad već davne 1981. godine. Dakle, Šveđanin od praiskona, što bi rekli Dalmatinci, od kolina. Kako sada izgleda, i kakva je situacija u Švedskoj, sve je više Šveđana koji su i svojim drevnim podrijetlom Šveđani od, kako se to lijepo kaže, stoljeća sedmog. Nikad, naravno, Zlatan, nije skrivao podrijetlo svojih roditelja, niti je imao razloga za tako nešto. Bio je sjajan igrač, no nikad i najbolji na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.