Slavna australska tenisačica na udaru zbog izjava o homoseksualnosti: Traže preimenovanje terena koji je dobio ime po njoj

Foto: snimka zaslona, fah, montaža narod.hr

Glavna priča Australian Opena više nije samo tenis, nego i komentari Margaret Court, proslavljene australske tenisačice po kojoj je nazvan i teren u Melbourne Parku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, protiv nje su se izjasnili Martina Navratilova i John McEnroe u znak protesta s transparentom u duginim bojama te poručuju da “zbog njezinih homofobnih izjava treba preimenovati teren” i da bi njezin teren trebalo preimenovati u teren Evonne Goolagong, još jedne velikanke australskog i svjetskog tenisa.

Slučaj je komentirao i Novak Đoković.

“Vidio sam transparent i fotografiju, ali nisam previše upućen u tu priču. Znam da je Court to rekla. Uvijek postoji različito mišljenje, ali Margaret je teniski heroj u Australiji i širom svijeta, jedna je od najvećih tenisačica svih vremena i kada ona kaže nešto, onda to ima veliki utjecaj. Ne podržavam to što je rekla, ne mislim da je to pravi način, ali vjerojatno ona ima svoje razloge i moramo poštivati njeno mišljenje. Ne znam što su John i Martina htjeli reći tim transparentom, ali vjerujem da su mnogi povrijeđeni time što je rekla Court”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Court je početkom 90-ih rekla kako lezbijke ruše ženski tenis i da je Martina Navratilova sjajna igračica, ali da bi voljela na vrhu nekoga na koga se mlađi igrači mogu ugledati.

“Vrlo je žalosno da su djeca izložena homoseksualnosti”, izjavila je.

Tijekom 2017. godine, kad se referendumom u Australiji odlučivalo o “istospolnom braku” bila je velika protivnica. Tada je govorila kako takva vrsta “braka” povećava LGBT sklonosti kod djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australska tenisačica Margaret Court 1970. postala je prva žena u Open eri i druga žena u povijesti tenisa, koja je osvojila sva četiri Grand slam turnira u istoj kalendarskoj godini. Court je osvojila rekordne 24 Grand slam titule u karijeri. Također je osvojila 19 titula u ženskim i 19 titula u mješovitim parovima. Zajedno s Kim Clijsters dijeli rekord najviše osvojenih Grand Slam titula, nakon što je postala majkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.