Sosa: ‘Srećom da Modrić na treningu igra na suprotnoj strani’

Foto: Drago Spota/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija se u Zagrebu priprema za dvije kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo, a prvi izazov je gostovanje na Cipru u petak. Dva dana prije tog ogleda s novinarima su se družili Marko Livaja i Borna Sosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borna Sosa u kratkom je razdoblju postao važna karika u igri Vatrenih, lijevi bek Stuttgarta nametnuo se dobrim igrama u klubu i postao standardni član reprezentacije. Hrvatska je u rujnu na tri utakmice osvojila sedam bodova, u listopadu Vatreni igraju utakmicu manje.

Sosi će ovo biti drugi ciklus među Vatrenima, sada je tu i kapetan Luka Modrić, pazi li da ga ne “nagazi” na treningu?

– On srećom igra na suprotnoj strani od mene kad igramo zajedno, nisam dosad morao paziti, ali znam koliko je bitan za nas i znam da ga moramo paziti. Ipak, na treningu se ide sto posto, a samo jedan posto se pazi, rekao je Sosa u uvodu konferencije za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kum Brekalo je tu, nada li se da će zaigrati zajedno?

– Znamo se jako dugo, od šeste do 20. godine igrali smo zajedno, najbolji smo prijatelji, a sada i kumovi. Sigurno bi to bilo sjajno i za mene i za njega, da zajedno zaigramo za reprezentaciju. To će sigurno doći ako nastavimo igrati dobro, to je neizbježno.

Koja je razlika između ovog i prošlog mini-ciklusa Vatrenih?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Tada je bila utakmica više, znali smo da je važno pobijediti i osvojiti što više bodova protiv izravnih protivnika za SP. Sada je isto bitno pobijediti u obje utakmice, ako ćemo biti pravi kao zadnji put to neće biti problem.

Na prošlom okupljanju obrana je izgledala jako dobro, u te tri utakmice Hrvatska nije primila gol, i to nakon dugo vremena jako porozne obrane, u čemu je razlog te sigurnosti?

– Tako se posložilo, u nekim utakmicama je i golman dao velik doprinos. Dali smo sve od sebe da primimo što manje golova. Zalaganje nakon izgubljene lopte i povratak nazad bilo je na maksimalnoj razini. Kad to jako želiš, poklopi se da i golman obrani. Najbitniji je pristup, kad daš sve od sebe, vrati ti se, izjavio je Sosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana će nam biti vrlo mlada i s igračima iz Bundeslige, tu su Sosa, Stanišić i Gvardiol…

– Dugo se nije poklopilo da je toliko igrača iz Bundeslige u obrani. Znam obojicu, svi igraju na dosta visokoj razini. Stanišiću je malo teže jer ipak igra u Bayernu, ali svaku priliku koju dobije maksimalno iskoristi. Joško se ustabilio u Leipzigu na poziciji lijevog stopera, on će nam biti jako važan i pozitivan u sljedećim godinama u reprezentaciji. Igrali smo zajedno u mladoj vrsti i veselim se tome da ćemo opet igrati zajedno.

Sve je više igrača Vatrenih u Bundesligi, tu je i Kramarić…

– U Bundesligi su promijenili način razmišljanja. Jako puno klubova je krenulo razvijati, ali i kupovati mlade igrače, to je najveća razlika. Mi smo i prije imali kvalitetne mlade igrače koj su mogli igrati Bundesligu, ali klubovi nisu tako razmišljali. Bundesliga je dosta mlada i kompetitivna, mislim da je to za sve nas igrače jako pozitivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako gleda na mogućnost igranja na Svjetskom prvenstvu?

– Sigurno da, kad uopće zamisliš u glavi da bi mogao igrati na SP-u, razmišljaš o tome oduvijek, kad si mali pjevaš da si prvak svijeta. To je ostvarenje svih snova što se tiče nogometa. Zato imam inspiraciju da to postignemo što prije moguće. Sigurno će to biti kvalitetno prvenstvo, potencijalno zadnje za Ronalda, Messija i Modrića, jako se veselim tome.

Tri boda na Cipru, kako do njih, bili su Ciprani dosta čvrsti u Rijeci?

– Najbitnije je na Cipru uzeti tri boda i ići na Slovačku s vjetrom u leđima. No, znamo da neće biti lako, to je protivnik koji zna stati u čvrsti blok i koji se zna braniti, svih 90 minuta daju sve od sebe da ne prime gol. Naše je da svih 90 minuta pokušavamo probiti taj blok i zabiti gol. Ako damo sve što možemo individualno i kao momčad, trebali bi dobiti tu utakmicu, zaključio je Sosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.