SP Brazil: Profil meksičke reprezentacije

Posljednji suparnik hrvatske nogometne reprezentacije u skupini A na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, Meksiko redoviti je sudionik smotri najboljih nogometaša svijeta, a to ponajprije može zahvaliti činjenici što se natječe u zoni CONCACAF u kojoj realno nema pravu konkurenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meksikancima je tako nastup u Brazilu već 15. sudjelovanje na svjetskim prvenstvima, a najbolji dosadašnji rezultat im je šesto mjesto, koje su osvajali dva puta, oba puta kada su bili i domaćini, 1970. i 1986. godine.

To su im ujedno bila i jedina dva nastupa u četvrtfinalu, ali da se radi o ozbiljnoj reprezentaciji pokazuje i podatak kako su se na svih pet posljednjih svjetskih prvenstava uspjeli plasirati u osminu finala, ali nisu uspijevali napraviti korak više (1994. godine u SAD-u izgubili su od Bugarske, 1998. u Francuskoj od Njemačke, 2002. u Japanu i Koreji od SAD-a, a 2006. u Njemačkoj i 2010. u JAR-u od Argentine).

Najveće međunarodne uspjehe Meksiko je ostvario 1999. godine kada je osvojio Kup konfederacija, te prije dvije godine kada je osvojio zlatnu olimpijsku medalju, a veliki broj igrača koji su bili najbolji u Londonu igraju i sada u Brazilu, dok je status velesile na svom kontinentu potvrdio nastupima na Gold Cupu (prvenstvu Sjeverne i Srednje Amerike) kojega je osvajao devet puta uz dva druga i četiri treća mjesta. Meksiko je stalni sudionik i prvenstva Južne Amerike (Copa America) na kojemu nastupa kao gost, a gdje je u posljednjih 20-ak godina dva puta bio drugi (1993, 2001) i tri puta treći (1997, 1999, 2007).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da se meksički nogometaši rijetko odlučuju napustiti svoju zemlju i zaigrati u Europi, većinom nisu poznati široj javnosti. Stoga je najpoznatije ime odlični napadač Hugo Sanchez koji je briljirao u dresu madridskog Reala u drugoj polovici 80-godina prošlog stoljeća. Sanchez je čak pet puta bio najbolji strijelac španjolskog prvenstva (prvi put kao igrač madridskog Atletica u sezoni 1984/85. što mu je i donijelo prelazak u Real), a najbolju je sezonu imao 1989/90. kada je u 35 utakmica u primeri postigao 38 golova što mu je donijelo i “Zlatnu kopačku”.

Igrač s najviše nastupa za meksičku reprezentaciju je Claudio Suarez, koji je 178 puta predstavljao svoju zemlju, drugi na vječnoj ljestvici je Pavel Pardo sa 148 nastupa, a treći Gerardo Torrado sa 146, dok je najviše pogodaka postigao Jared Borgetti (46) ispred Cuauhtemoca Blanca (39) i trojice sa po 35 golova među kojima je i Javier Hernandez, koji je i kadru na ovogodišnjem SP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.