SP Brazil: Stoperi odveli Brazil do polufinala

U susretu četvrtfinala svjetskog nogometnog prvenstva Brazil je u Fortalezi pobijedio Kolumbiju 2-1 izborivši plasman u polufinale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred 64.000 gledatelja na stadionu Castelao sudio je Velasco iz Španjolske.

Strijelci: 1-0 Thiago Silva (7), 2-0 David Luiz (69), 2-1 James Rodriguez (80pen)

BRAZIL: Julio Cesar – Maicon, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo -Fernandinho, Paulinho (Hernanes, 86) – Oscar, Neymar (Henrique, 89), Hulk (Ramires, 83) – Fred

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOLUMBIJA: Ospina – Zuniga, Zapata, Yepes, Armero – Cuadrado (Quintero, 80), Guarin,Sanchez, Ibarbo (Ramos, 46) – T. Gutierrez (Bacca, 70), J. Rodriguez

Domaćin prvenstva Brazil pobijedio je u četvrtfinalu SP-a u Fortalezi Kolumbiju s 2-1, a oba pogotka za Brazilce postigli su stoperi PSG-a – Thiago Silva i David Luiz. U sjajnoj, tipično južnoameričkoj utakmici pred fanatičnih 64.000 gledatelja, Kolumbija je namučila Brazilce, pogotovu u drugom dijelu kada su, zahvaljujući opet odličnom Jamesu Rodriguezu, opasno zaprijetili domaćinu. Brazil je odigrao odlično prvo poluvrijeme, a u drugom ih je spasio pogodak iz slobodnog udarca, dok su Kolumbijci pokazali da nimalo slučajno nisu među osam najboljih ekipa svijeta. Ipak, utakmica je obilovala i grubostima s 52 prekršaja, pa je dvije minute prije kraja teško nastradala prva brazilska zvijezda Neymar, koji je na nosilima iznešen s terena.

Brazilci su utakmicu započeli u furioznom ritmu i poveli su već u sedmoj minuti. Udarac s kuta izveo je Neymar i pronašao neshvatljivo samog kapetana Thiaga Silvu, koji s tri metra koljenom ubacuje loptu u mrežu. Samo tri minuta kasnije uzvraćaju Kolumbijci – Cuadrado se izborio za poziciju, a njegov udarac s 20-tak metara odlazi tik pored lijeve vratnice. Brazilci su potom promašili nekoliko prilika, a najviše se u promašajima istakao Hulk. On je 19. minuti iskosa opalio po lopti koju je vratar Ospina jedva obranio, a još bolju priliku imao je u 27. minuti kada je iz još veće blizine ponovno pogodio kolumbijskoga vratara. Neymar je imao i dva slobodna udarca s 20-tak metara, a oba su otišla preko grede. U prvih 45 minuta utakmice u Fortalezi Brazilci su pokazali više negoli na preostale četiri utakmice zaredom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo poluvrijeme bilo je puno nervoznije, Kolumbijci su više napadali, no nije bilo izrazitih prilika do 69. minute i fantastičnog pogotka Davida Luiza. Branič PSG-a je iz slobodnog udarca s više od 25 metara pogodio same rašlje kolumbijskih vrata i bio je to jedan od najljepših zgoditaka prvenstva. Kada se očekivalo da će taj pogodak biti dovoljan da Brazil prođe, Kolumbijci su smanjili u 80. minuti. James Rodriguez je pronašao Baccu, a napadača Seville je u kaznenom prostoru pokosio vratar Julio Cesar, a James je s bijele točke postigao svoj šesti pogodak na prvenstvu i smanjio na 2-1. U 88. minuti Zuniga je grubo startao na Neymara, koji je morao izaći iz igre. Kolumbijci su u samoj završnici napravili veliki pritisak, ali bez prilike da dođu do izjednačenja.

Brazilu je ovo prvo polufinale nakon dva uzastopna neuspjeha u Njemačkoj (2006) i Južnoj Africi (2010), ali i 11. polufinale u povijesti. Kolumbijske igrače može utješiti što je već sam plasman u četvrtfinale najveći uspjeh u povijesti ‘Los Cafeterosa’.

Brazil će u polufinalu igrati protiv Njemačke koja je u Rio de Janeiru pobijedila Francusku 1-0 golom Matsa Hummelsa u 13. minuti. Utakmica je na rasporedu 8. srpnja u Belo Horizonteu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.