SP jedrenje: Hrvatske posade u zlatnim skupinama

Pavle Kostov i Petar Cupać u muškoj, te Enia Ninčević i Marina Dujmović u ženskoj konkurenciji plasirali su se u zlatne finalne skupine na Svjetskom prvenstvu u jedrenju za klasu 49er u Buenos Airesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri plova odradile su i muške i ženske posade zadnjeg dana kvalifikacija, a naše su posade ispunile prvi cilj i plasirale se u zlatne finalne skupine, gdje će se, kao što je i očekivano, nastaviti nadmetanje za mjesta na Olimpijskim igrama 2016. U zlatne skupine u obje konkurencije plasiralo se nekoliko zemalja više nego što će se podijeliti viza za Rio, tako da su svi oni koji su ostali u srebrnim skupinama bez izgleda za plasman na OI.

Među muškim posadama šest će se zemalja boriti za norme: Njemačka, Argentina, Poljska, Hrvatska, Belgija i Japan. Među ženskim posadama sedam nacija nastavlja borbu za Rio: Norveška, SAD, Singapur, Irska, Argentina, Kanada i Hrvatska.

Nakon osam jedrenja Pavle Kostov i Petar Cupać nalaze se na 11. mjestu, četvrti su među nacijama za Rio. Solidno su krenuli sa sedmim mjestom, no potom je hrvatska posada zabilježila dva slabija ulaza, 19. i 29., što ih je spustilo niže u poretku, jer odbacuju diskvalifikaciju radi preurenjenog starta.
“Nije išlo zadnja dva plova, tako da smo pali u poretku, konkurencija za Rio se i dalje odlično drži, i sigurno je da neće biti jednostavno. Sad krećemo u finale, šest nas je za tri mjesta na OI, s tim da Argentina i Poljska imaju po dvije posade u igri, bit će potrebno zaista puno umješnosti i očito visok plasman za prolazak na OI. No, tako je uvijek kad se jedri za drugu normu, znamo već kako ta dramatična završnica izgleda, tako da samo smireno naprijed”, komentirao je Cupać.
Prvo mjesto su preuzeli Novozelanđani Burling i Tuke, Njemci, Argentinci i Poljaci su na trećem, petom i šestom mjestu. Kostov i Cupać su na 18 bodova od Poljaka. Još je deset jedrenja predviđeno, devet u zlatnoj skupini i plov za odličja za deset naboljih. To je jako puno bodova, može se poredak još u potpunosti izokrenuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao 23. u finalnu zlatnu skupinu plasirale su se Enia Ninčević i Marina Dujmović. Nakon diskvalifikacije radi preuranjenog starta dva dobra osma ulaza su našim djevojkama dala prigodu da pokušaju u svom premijernom nastupu s najboljim posadama 49er-a FX ispuniti olimpijsku normu. Zasad su sedma nacija u borbi za olimpijsku regatu, treća posada koja u ovom trenutku drži zadnju poziciju za Rio su Singapurke Khng i Tan na 16. mjestu, sa svega 13 bodova prednosti u odnosu na hrvatsku posadu. Vode i dalje Dankinje Nielsen i Olesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.