Spektakl u Kongresnoj palači – nogometni svijet u očekivanju vijesti iz Moskve: Hrvatska se nada skupini koju će nakon dvadesetak godina napokon uspjeti proći

Foto: Twitter

Za otprilike dva sata u glavnom gradu Rusije, Moskvi, održat će se ždrijeb za Svjetsko prvenstvo, kojem će nazočiti i izaslanstvo Hrvatskog nogometnog saveza, predvođeno Davorom Šukerom te izbornikom Zlatkom Dalićem. Ceremonija izvlačenja počinje u 16 sati u moskovskoj Kongresnoj palači Kremlin, inače, velebnom zdanju kapaciteta šest tisuća mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kakvom se događaju radi možda najbolje svjedoči činjenica da će na ceremoniji bit tisuću i pol akreditiranih novinara, što je svojevrsni rekord, bit će i isto toliko uzvanika, među kojima, kako smo spomenuli, naše izaslanstvo. Uz Zlatka Dalića ceremoniji će nazočiti i još 29 izbornika od ukupno 32 koliko reprezentacija inače sudjeluje na Svjetskom prvenstvu. Među uzvanicima bit će i ruski predsjednik Vladimir Putin, dok će svima njima pomagati čak 450 volontera, te 18 prevoditelja, bez kojih ovaj monumentalni događaj ne bi bilo moguće organizirati.

Podsjetimo, Svjetsko prvenstvo na rasporedu je od 14. lipnja do 15. srpnja iduće godine. Mnogi Hrvatsku svrstavaju u krug pritajenih favorita, dakle, kandidata za naslov iz drugog plana. No, za Hrvatsku je bitno da napokon, nakon gotovo 20 godina, prođe skupinu. Podsjetimo, posljednji puta Hrvatska je skupinu na SP-u prije 19 godina. Bilo je to u Francuskoj 1998. kada je Hrvatska osvojila brončanu medalju.

Utakmice će se igrati u osam skupina s po četiri reprezentacije, baš kao na prošlom Svjetskom prvenstvu, a igra s u gradovima kao što su Moskva, Kaljiningrad, Sankt Peterburg, Volgograd, Kazanj, Nižnji Novgorod, Samara, Saransk, Rostov, Soči i Jekaterinburg. Za one koji još nisu saznali prva utakmica SP-a 2018. odigrat će se 14. lipnja na stadionu Lužnjiki u Moskvi, naravno, otvorit će Rusija, s kim znat će se za nekoliko sati. U Moskvi, na istom stadionu, igrat će se i finale SP-a.

Spomenimo kako se Hrvatska zahvaljujući šokantnom ispadanju Italije u dodatnim kvalifikacijama nalazi u drugoj jakosnoj skupini te bi mogla napokon imati nešto više sreće i dobiti skupinu, kako neki nagađaju, koju ”svojom kvalitetom Vatreni moraju proći.” Dakako, u nogometu, u sportu, se ništa ne mora. U prvoj jakosnoj skupini su Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska.

Spomenimo kako će ždrijeb skupina za SP voditi legendarni Gary Lineker, slavni engleski golgeter iz 80-ih i 90-ih, a danas nogometni televizijski voditelj i komentator, koji je poznat po izjavi da je ‘‘nogomet sport u kojem igra 11 protiv 11, a uvijek pobjeđuju Nijemci.” Inače, Njemačka u Rusiji brani naslov svjetskog prvaka osvojen u Brazilu prije tri godine.

Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah

Pehar osvajača Svjetskog prvenstva na pozornicu će donijeti legendarni bivši golgeter Njemačke, Miroslav Klose, inače najbolji strijelac na svjetskim prvenstvima. Klose je prije tri godine u Brazilu srušio rekord koji je do tada držao Ronaldo, ali brazilski Ronaldo.

Na ždrijebu će dakle svoju ulogu imati brojne zvijezde nogometne legende:

Diego Maradona (Argentina), Gordon Banks (Engleska), Miroslav Klose (Njemačka), Laurent Blanc (Francuska), Cafu (Brazil), Carles Puyol (Španjolska), Diego Forlan (Urugvaj), Fabio Cannavaro (Italija), kao predstavnik domaćina Nikita Simonjan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.