Spektakularna završnica Svjetskog rukometnog prvenstva, nažalost, bez Hrvatske

Foto: fah

Pred vratima je finale Svjetskog rukometnog prvenstva, dan borbe za medalje, nažalost, hrvatska reprezentacija nije se uspjela plasirati u samu završnicu, iako su je mnogi očekivali uz bok Danskoj, Švedskoj… Upravo će se ove dvije skandinavske zemlje sresti u finalu SP-a, po drugi puta bitku za zlato vodit će  dvije će skandinavske zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je favorit, ima li ga uopće?

Ovako, na prvu, Danci, koji su deklasirali Hrvatsku u borbi za četvrtfinale, veliki su favoriti, međutim, dojam je kako je švedska reprezentacija već jedno vrijeme u usponu, u naletu te se ne smije podcijeniti. Dakle, finale bi zaista moglo biti neizvjesno do samog kraja.

Švedska i aktualni svjetski prvak u borbu za zlato krenut će večeras od 17:30, ovom će utakmicom pasti zastor na jedno čudno Svjetsko rukometno prvenstvo u Egiptu, prvenstvo obilježeno koronavirusom te slučajevima trovanja hranom, o čemu i dalje kruže nevjerojatne i kontradiktorne priče. No to je neka druga tema i nema velike veze sa sportom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Danska je tek na penale uspjela izbaciti Egipat, koji je bio potpuni autsajder, u četvrtfinalu. Autsajder samo za one koji egipatsku reprezentaciju nisu gledali na turniru, bio je to jedan Egipat kakvog dosad nismo vidjeli i koji će u budućnosti mnogima predstavljati problem.

U slučaju pobjede Danske bila bi to druga reprezentacija koja je osvojila dva svjetska naslova u nizu u proteklih 47 godina, dok Švedska čeka 22 godine na zlatnu medalju.  Naime, Švedska je posljednju zlatnu svjetsku rukometnu medalju osvojila u Egiptu 1999. godine.

Do finala je Švedska stigla kao veliko iznenađenje, ali samo za one koji Šveđane nisu pratili, Švedska je k tome bila oslabljena, bez velikog broja važnih igrača. Mnogi su Švedsku otpisali prije turnira, čak je u jednom trenutku bilo upitno hoće li se uopće Šveđani pojaviti na Svjetskom prvenstvu, a onda su uspješno stigli do velikog finala. Danska se, doduše, mučila protiv Egipta, no do finala su stigli s maksimalnim učinkom, bez poraza. U igri Danske i dalje je središnja figura Mikkel Hansen, koji protiv Hrvatske uopće nije igrao, a što Dancima nije bio toliko veliki problem budući da su nas jednostavno deklasirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedska i Danska posljednji puta su se sastale u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva prije dvije godine, Danska je slavila 30:26, Švedska je s druge strane slavila protiv Danske u polufinalu EP-a 2018. godine.

Danas će se, kako smo već spomenuli, igrati i utakmica Španjolske i Francuske u borbi za treće mjesto. Neki će reći, a s obzirom na ime reprezentacija, kako bi zapravo to bilo pravo finale. No nije tako, u finalu su doista dvije najbolje reprezentacije Svjetskog prvenstva u Egiptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.