Split domaćin međunarodne konferencije “Talenti i dual karijera u sportu”

Foto: Thinkstock

Međunarodna konferencija “Talenti i dual karijera u sportu” održat će se u Splitu 12. i 13. srpnja ove godine, a na njoj će sudjelovati i predstavnici Eksprtne radne skupine Europske komisije, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u u splitskoj Gradskoj upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovim konferencijom želimo trenerima i drugim sportskim i odgojno-obrazovnim djelatnicima, kao i sportašima i njihovim roditeljima omogućiti da čuju iskustva stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva. Želimo čuti kako se može pomoći sportašima u paralelnom razvoj obiju karijera – sportske i odgojno obrazovne”, rekao je predsjednik Splitskog saveza športova Nenad Periš koji je dodao kako se očekuju sudionici iz tridesetak država.
Po njegovim riječima cilj “sportske” karijere je, osim zdravog načina života, postizanje vrhunskih sportskih rezultata na nacionalnoj i međunarodnoj razini a u “drugoj karijeri” odnosno “paralelnom životu” je onaj odgojno-obrazovni život unutar kojeg se sportašu usađuju različite društvene vrijednosti, čime skuplja znanja i vještine koje će koristiti tijekom sportske karijere ili po njenom završetku.

“Sustav dual karijere treba pružiti sigurnost sportašu da nakon završetka sportske karijere neće postati ‘teret društva’. Stjecanje zanimanja ili zvanja sportašima daje i psihološku prednost u savladavanju svakodnevnih sportskih napora i pomaže im u odricanjima bez kojih nema vrhunskog sportskog rezultata,” kazao je Periš i naglasio će kako takav pristup, a uz primjenu suvremenih metoda poučavanja te različitih modela edukacije, od sportaša učiniti zadovoljnije pojedince te zasigurno pokretače koji mogu dati doprinos u razvoju lokalne zajednice.

Zamjenica gradonačelnika Splita Jelena Hrgović je istaknula kako je ova međunarodna konferencija iznimno važna za Split jer se njome pridonosi povezivanju znanstvenog i obrazovno-odgojnog sustava sa sportašima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Split njeguje tradiciju grada sportaša, ali ovom konferencijom naš grad pokazuje kako može biti i grad edukacije sportaša u dostizanju njihovih novih mogućnosti,” rekla je Hrgović.

Ravnatelj Hrvatskog InStata za kineziologiju i sport Dražen Čular je rekao kao je svoje sudjelovanje na ovoj međunarodnoj konferenciji do sada najavilo oko 200 stručnjak i sportaša. Među najavljenim sudionicima iz Hrvatske Čular je spomenuo Petra Metličića, Marija Ančića, Dina Rađu, Ivana Gudelja, Stipu Pletikosu, Igora Borasku, Marka Žaju, Branka Cikatića i Duju Draganju.

Čular je posebice zahvalio predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović na pokroviteljstvu ove međunarodne konferencije te državnoj tajnici u Središnjem državnom uredu za sport Janici Kostelić u pomoći za organizaciju ovog skupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član organizacijskog odbora ove međunarodne konferencije Ivica Zelić je rekao kako je njen cilj razmjena iskustava i primjera iz prakse u području “prepoznavanja talenta,” te razvoj “dualne karijere.”
“Ova je konferencija namijenjena sportašima, sportskim trenerima, roditeljima sportaša, djelatnicima sportskih klubova, liječnicima, fizioterapeutima, djelatnicima odgojno-obrazovnih institucija, studentima i donosiocima odluka,” kazao je Zelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.