Pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice u Splitu počela međunarodna konferencija ‘Talenti i dual karijera u sportu’

Foto: fah

Međunarodna konferencija “Talenti i dual karijera u sportu,” na kojoj će dva dana stručnjaci za sport i predstavnici Ekspertne radne skupine Europske komisije raspravljati o pomaganju sportašima u paralelnom razvoju njihovih sportskih i razvojno-obrazovnih karijera, počela je u četvrtak poslijepodne na splitskom Pravnom fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu je konferenciju, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, otvorio predsjednik radne skupine za sport unutar Europske komisije Yves Le Lostecque koji se u obraćanju osvrnuo i na pobjedu hrvatske nogometne reprezentacije protiv Engleske i plasman u finale Svjetskog nogometnog prvenstva u nedjelju protiv njegove Francuske.
“Utakmica protiv Engleske spektakularni je dokaz sportske moći Hrvatske,” rekao je Le Lostecque.

Rekao je kako se u Splitu nalazi dva dana te da je za to vrijeme posto fan hrvatske nogometne reprezentacije, ali će se u nedjelju, kada Hrvatska i Francuska igraju finale, vratiti “u svoju nacionalnost.”
“Neka bolji pobijedi u tom finalu,” dodao je.
Lostecque je izvijestio i o planu Europska unije za razvoj sporta.
“Razvijat ćemo programe mladih sportaša i podupirati njihovo obrazovanje uz sport. To je prijedlog Europske komisije,” rekao je Lostecque.
Martina Jeričević iz Središnjeg državnog ureda za sport je istaknula kako je iznimno važno što se ova međunarodna konferencija održava u Splitu jer je to grad rasadnik sportskih talenata.
“Na ovoj će se konferenciji steći znanja potrebna za razvoj karijera talenta, ali i njihovo obrazovanje,” rekla je Jeričević.
Ravnatelj Hrvatskog instituta za kineziologiju i sport Dražen Čular je naglasio kako je cilj ove konferencije doprinijeti poboljšanju skrbi o sportašima.
“Europa ima strateške dokumente s ciljem da se olakša mladim sportašima da ih se ne stavlja u situaciju izbora između škole i sporta i obrnuto nego da obje karijere mogu razvijati paralelno,” rekao je Čular.

On je izvijestio kako su se prije početka konferencije protekla dva dana u Splitu sastali predstavnici radne skupine za sport u Europskoj komisiji i predstavnici Središnjeg državnog ured za sport Hrvatske.
Dekanica splitskog Kineziološkog fakulteta Đurđica Miletić je istaknula kako će sudionici ove konferencije biti upoznati s iskustvima Europske unije u paralelnom razvoju sportske i obrazovne karijere kako bi se mlade ljude pripremilo za društveni život po završetku sportske karijere.
Dogradonačelnica Splita Jelena Hrgović je zaželjela dobrodošlicu sudionicima ove međunarodne konferencije na kojoj će se, kako je rekla, vidjeti koliko je dug put do uspjeh u sportu.
Na otvaranju su prikazani i video dokumentarni uradci u kojim tenisač Marin Čilić i paraolimpijac Ivan Mikulić govore o svojim sportskim karijerama ali i paralelnom obrazovanju pomoću onlinea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.