Vlada odgađa referendum za pravedniji izborni sustav: Usprkos zahtjevu Sabora, na današnjoj sjednici nije donijela odluku o provjeri potpisa!

Foto: fah

Na današnjoj sjednici Vlade RH na dnevnom redu nije se našla tema provjere potpisa GI Narod odlučuje, koju je Vlada dužna provesti temeljem prošlotjedne odluke Hrvatskog sabora.

Plenković izmišlja prepreke za ‘Narod odlučuje’ – a što će sa zahtjevom EU?

U ozračju jučerašnje veličanstvene pobjede hrvatske nogometne reprezentacije protiv Engleske u polufinalu Svjetskog prvenstva, ministri i ostali članovi vlade bili su odjeveni u hrvatske dresove te je Vlada poslala čestitke reprezentaciji.

Slavili pobjedu, a nisu izvršili svoju obavezu

No, dok su u javnost dolazile slike euforičnih i razdraganih dužnosnika u hrvatskim dresovima, ostalo je neprimjećeno da na ovoj sjednici uopće nije dotaknuta obaveza Vlade da provjeri predane potpise, nakon koje bi trebao započeti postupak pokretnja referenduma.

(VIDEO) Pogledajte tko je kako glasovao o slanju potpisa GI Narod odlučuje na provjeru!

Hrvatski je Sabor prošlog tjedna na dnevnom redu imao raspravu o provjeri potpisa za referendum GI Narod odlučuje. Rasprava je održana u pretposljednjem tjednu rada Sabora prije ljetne pauze, u kasnim večernjim satima, u gotovo polupraznoj sabornici.

(VIDEO) Grmoja predložio raspravu o referendumu GI Narod odlučuje za prikladniji termin, Hajdaš Dončić odbio: ‘Velika koalicija na djelu’

Sabor je prošlog tjedna izglasao Odluku da Vlada provjeri potpise

Usprkos apelima pojedinih zastupnika da se o tako bitnoj temi raspravlja u vrijeme kada će je većina javnosti moći pratiti te će sudjelovati veći broj zastupnika, odlukom većine zastupnika (koju je činio SDP i HDZ) ta točka dnevnog reda nije prebačena za idući dan. Rasprava je tako započela nakon 20 sati, a završila nakon 23 sata, a bila je ispunjena mnogim neprimjerenim napadima i uvredama koje su pojedini saborski zastupnici uputili svojim kolegama. Posebno neumjesan bio je komentar Furia Radina koji je dr. Roberta Podolnjaka, nakon njegove argumentacije o opravdanosti drugog referendumskog pitanja, optužio da je 90-tih godina promijenio nacionalnost.

Marinko Jurasić o prljavom govoru u Saboru: Kad zastupnici počnu brojiti krvna zrnca kolegama

Glasovanje o ovoj točki provedeno je u petak, te je time Sabor donio odluku da Vlada treba provesti provjeru vjerodostojnosti i broja potpisa građana te utvrditi je li prikupljanje potpisa održano u skladu sa zakonom.

General Glasnović za Narod.hr otkriva zašto je bio suzdržan pri glasovanju o referendumskim pitanjima

Nije jasan razlog zbog kojega Vlada na sjednici nije započela s organizacijom provjere potpisa.
Iduća sjednica trebala bi se održati u četvrtak, 19. srpnja.

(VIDEO) Evo kako je Sabor glasovao o zahtjevu za raspisivanje referenduma inicijative “Narod odlučuje” i slanju potpisa na provjeru

Podsjetimo, GI Narod odlučuje prikupila je više od 400 000 potpisa građana za svako od dva referendumska pitanja, kojima bi se kroz 6 mjera uredio hrvatski izborni sustav te ovlasti saborskih zastupnika nacionalnih manjina.

(VIDEO) Evo kako je Pupovac vratara Subašića upleo u raspravu o GI Narod odlučuje!

Nakon što se utvrdi vjerodostojnost i broj prikupljenih potpisa, Sabor može zatražiti od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti predloženih pitanja. Ukoliko Ustavni sud potvrdi ustavnost pitanja (odluku je dužan donijeti unutar 30 dana od zahtjeva), započinje teći zakonski rok od 20 do 40 dana u kojemu se mora raspisati referendum.

(VIDEO) Sabor u 23:23 završio raspravu o zahtjevu za referendum GI Narod odlučuje: Radin i Pupovc napali Podolnjaka!

Predstavnici GI Narod odlučuje ističu da je realan rok za raspisivanje referenduma mjesec rujan te traže od vladajućih da provedu proceduru i raspišu referendum kojega je zatražilo više od 400 000 hrvatskih birača.

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr