Srpski mediji zaboravljaju udarce Vulina i drugih političara po Hrvatskoj: Navijač Partizana opisuje nemili incident u Zagrebu kao pokušaj ‘masakra’

Foto: Fah

I dok od strane srpskih političara i ekstremista, poput notornog srpskog ministra Aleksandra Vulina, dolaze uvrede na račun Hrvata, hrvatskih građana,  na račun hrvatskih političara, srpski mediji o nemilom incidentu u Zagrebu, u kojem su napadnuti neki navijači Partizana, pišu kao o organiziranom pokušaju ”linča i masakra”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, radi se o napadu nekoliko huligana prošlog vikenda na navijače Partizana nakon što je srpski klub poražen u Zagrebu od hrvatskog prvaka Cedevite u sklopu regionalne ABA lige.

Očito je kako su mediji u zemlji naših istočnih susjeda zaboravili što je masakr i tko ga je počinio tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku. Naime, ako masakrom pokušavate nazvati ispad nekoliko huligana, bez obzira koliko eventualno težak ispad bio, vi zapravo relativizirate pojam masakra. U Domovinskom ratu srpski je agresor počinio u nekoiko navrata i na nekoliko mjesta masakr kakvi su bili svojstveni tek fašističkim i boljševičkim trupama u Drugom svjetskom ratu. Nisu to radili huligani, to su radili vojnici agresorske vojske u službi agresorske politike.

Atmosferu linča, kad smo već kod linča, atmosferu mržnje, kad smo već kod mržnje, prema Hrvatskoj, sustavno provode srbijanski političari već godinama, a bez adekvatne reakcije hrvatskih vlasti. Kontroverzni velikosrpski političar Aleksandar Vulin u nekoliko je navrata teško uvrijedio ne samo hrvatske političare nego i hrvatski narod. Ne tako davno usred Hrvatske blaženog kardinala Alojzije Stepinca nazvao je ”ustaškim vikarom”, nitko nije adekvatno reagirao, sada je pak hrvatskog ministra vanjskih poslova Davora Ivu Stiera proglasio ”ustaškim sinom” i opet je reagirao tek ministar.  Treba li reći da hrvatski mediji konstantnu mržnju iz Srbije prešućuju ili je relativiziraju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovor za srpski Blic “četvorica” navijača Partizana “koji su pretučeni u Zagrebu”, u kafiću Sport Billy kod Doma sportova, iskoristili su kao poligon za novi općeniti napad na Hrvate te Hrvatsku, što su srpski mediji, a i neki naši, jedva dočekali. Naime, navijači Partizana ne smatraju da podignuta tri prsta, kojima su četnici mlatarali kad su ulazili u Vukovar, kad su divljali diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, mogu isprovocirati Hrvate, ali zato tvrde da su jedva preživjeli gostovanje u Zagrebu i da su ih neki “dobri Hrvati”, poput “nekih” djelatnika i igrača Cedevite, spašavali. Drugim, riječima, srpski Blic i navijači Partizana žele reći da u Hrvatskoj ima i dobrih Hrvata, no, da nisu baš u većini.

“Bili smo na glavnoj tribini,među običnom publikom i nismo se isticali niti smo provocirali bilo koga. Međutim, vjerojatno su nas prepoznali po govoru,  u jednom trenutku u našu blizinu došlo je nekoliko osoba i odmah smo primjetili da nas poprijeko gledaju i da se spremaju za neki incident. Po završetku utakmice uputili smo se prema najbližem izlazu i otišli u kafić u sklopu dvorane, nadajući se da će se huligani ohladiti i da će nas ostaviti na miru. Petnaestak minuta posle toga, kada smo mislili da je opasnost prošla, u kafić je utrčalo pet-šest huligana, jedan mi je prišao, pitao me jesam li Srbin i ne sačekavši odgovor počeo me udarati”, tvrdi jedan od navijača Partizana koji je “preživio pokušaj masakra u Hrvatskoj.”

“U našu obranu stali su zaštitari, članovi uprave i neki košarkaši Cedevite, koji su također došli u isti kafić. Ubrzo su se pojavili i policajci. Da nije bilo njihove reakcije, tko zna šta bi nam se dogodilo i kakve bi posljedice bile. Neizmjerno smo im zahvalni što su nas spasli masakra i linča”, zaključio je ”Grobar” u razgovoru za Blic. Inače, Grobari je ime navijačke skupine Partizana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što o incidentu u Zagrebu, i na koji način, pišu neki drugi još ekstremniji srpski mediji ne vrijedi ni spominjati. Ako ni zbog čega drugoga a ono barem  iz higijenskih razloga.

Naravno, mora se, kao i uvijek, u svakom slučaju, jasno i nedvosmisleno reći – svako nasilje treba osuditi kako bi se spriječilo potencijalno novo nasilje. No, treba isto tako reći da izjave koje svako malo dolaze iz Srbije, od visokopozicioniranih državnih dužnosnika,  sigurno ne pridonose razvoju dobosusjedskih odnosa te nisu na tragu beskrajne ljubavi vječnog prijateljstva.

Kad već govorimo o huliganima i huliganskim ispadima, kako nazvati konstantne ispade navijača Crvene zvezde, omraženih Delija, koji na košarkaškim utakmicama Eurolige mašu transparentima na kojima su tenkovi JNA koji su se “proslavili” u Vukovaru? Srpski mediji takvu činjenicu zapravo i ne spominju, naprotiv, pišu o sjajnoj atmosferi na utakmicama Crvene zvezde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.