Što izbornik zapravo želi? Dalić ne da ‘svoje’ senatore…

Hamburg, 19.06.2024. - Utakmica 2. kola skupine B nogometnog Europskog prvenstva između Hrvatske i Albanije. Na fotografiji izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. foto HINA/ Daniel KASAP/ lsd

Hrvatska večeras od 21 sat u Leipzigu igra odlučujuću, nadajmo se ne i posljednju, utakmicu na Europskom prvenstvu. Protivnik je aktualni prvak Europe, ali i protivnik protiv koga se da igrati. Naime, Italija nije pokazala previše na prve dvije utakmice, protiv Albanije i Španjolske, tek nešto više od Hrvatske, no zato imaju dva možda i ključna boda prednosti. Podsjetimo, Hrvati i Talijani su dosad odigrali osam utakmica, Hrvatska nikad nije izgubila od četverostrukog prvaka svijeta, no to je tek u okviru statistike te za ovaj dvoboj gotovo nebitno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Previše se energija izgubilo na sastav Vatrenih

Puno se, previše, energije izgubilo na lutanja glede sastava hrvatske reprezentacije. Svi su bili izbornici, od novinara, ”stručnjaka”, ”analitičara”, navijača, do internet trolova i podcast besposličara. I dok je prvi sudar sa Španjolcima, koji smo izgubili 3:0, Hrvatska odigrala u posve očekivanom sastavu, sastavu koji je samo nekoliko dana prije toga pobijedio Portugal u prijateljskoj utakmici, susret s Albanijom ipak je izazvao brojne kritike i kontroverze.

Uslijedile su opravdane kritike te neopravdani napadi usmjereni ponajprije prema Zlatku Daliću, a onda i prema kapetanu Luki Modriću.

Na meti zbog senatora

Izbornik se našao na meti kritičara zbog ”svojih” senatora, ponajprije se tu misli na Marcela Brozovića, koji je vidljivo izvan forme, a što nikoga nije iznenadilo s obzirom da trenutačno igra u jednok po mnogima rekreacijskoj ligi Saudijske Arabije. Naravno, ovo rekreacijskoj shvatite uvjetno i samo ako tu ligu usporedimo sa Serie A.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić se suočio s kritikama i zbog Ivana Perišća, koji je protiv Albanije krenuo od prve minute na lijevom boku, ni Perišić, a s obzirom na dugi oporavak od teške ozljede, nije spreman. Neki su izborniku ”rugoborili” i zbog Modrića, no takvi su, srećom, u neznatnoj manjini, bez obzira koliko dobro bili raspoređeni, pa i na javnoj televiziji.

Naravno, pod ”paljbom” se izbornik našao i zbog koncepcije, zbog nekih drugih igrača koji ”ne bi trebali igrati”, nema zbog se nije kritiziralo ”tvrdoglavog” i ”praznovjernog” Dalića. Tako to ide u sportu, nogometu pogotovo, kad pobjeđujete nepogrešivi ste genijalac, kad samo jednom kola krenu nizbirdo gotovo je. Druga je stvar koliko je to zapravo realno i pošteno.

I opet Brozović?

I danas, nekoliko sati prije utakmice odluke, raspravlja se o sastavu koji će navodno Dalić postaviti kontra Talijana. Navodno se izbornik odlučio ostaviti kostur hrvatske reprezentacije, vezni red Brozović – Kovačić – Modrić, koji je godinama izazivao strahopoštovanje na nogometnim travnjacima. Drugim riječima, izbornik ne da Marcela i ne želi razbijati svoje senatore u utakmici koja je bitna i po njegovu izborničku sudbinu. Ako treba ”poginuti” ”poginut” će zajedno s onima s kojima je ”vojevao” svih ovih prekrasnih godina hrvatskoga nogometa. Nema sumnje, zbog odluke da od prve minute krene Brozović u slučaju poraza Dalić će se ponovno naći pod salvom kritika. Već se ”oštre” tipkovnice, kako je to lijepo objasnio HRT-ov stručni komentator Joško Jeličić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što zapravo izbornik želi?

Igrati će Luka Sučič, ali na lijevoj strani, na desnoj Mario Pašalić, njih dvojicu dobar je dio navijača već nakon Španjolske i poraza na startu zazivao u prvom sastavu. No, je li baš na pozicijama koje im je Dalić namijenio?

Neće biti, prema prema danas dostupnim kalkulacijama, Ante Budmira u napadu, ali ni Brune Petkovića. Najistureniji hrvatski čovjek trebao bi biti Andrej Kramarić. Što zapravo Dalić želi? Želi dobiti Italiju na sredini terena, upravo na dijelu na kojem ih je Španjolska deklasirala. Međutim, je li Hrvatska, nakon samo jednog boda, i u ovom psihičkom stanju, Španjolska u odnosu na reprezentaciju koja majstorski igra na jedan bod? Taman koliko im je potrebno. I zašto smo se doveli u situaciju da na Euru nemamo plan B, odnosno pričuvnu ”standardnu” momčad umjesto ovog lutanja? A možda je, kako to tvrde oni još ”pametniji”, jednostavno došlo do zasićenja nakon godina provedenih zajedno?

Erlić po prvi puta na Euru?

Na golu, naravno, Livaković, u obrani, stoperi Erlić, po prvi puta na Euru, te Šutalo, koji je u prve dvije utakmice imao nekoliko pogubnih kikseva, ali za njih nije samo on bio ”zaslužan.” Naravno, tu je najskuplji stoper svijeta, povremeni lijevi bek, pa i lijevo krilo, Joško Gvardiol, dok će na desni bok Josip Stanišić. Dakle, nema Juranovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, Dalić je zaigrao riskantnu igru, hoće li ga ona još jednom, kad je to najvažnije, takva igra odvesti do pobjede? Na Euru, prije dvije godine, je prošlo, no tada na drugoj strani nije bila Italije, već Škotska. Briljirao je – Luka Modrić.

Vjerojatni, ali ne i sigurni, sastav za Italiju:

Livaković, Stanišić, Gvardiol, Erlić, Šutalo, Modrić, Kovačić, Brozović, Pašalič, Sučić, Kramarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.