Što se događalo oko Arene Zagreb i zašto?

Foto: snimka zaslona

Hoće li na početku Europskog rukometnog prvenstva, INGRA, koja je gradila zagrebačku Arenu i njezin je vlasnik – zatvoriti vrata zbog neriješenih računa s Gradom i Vladom? Tko je kriv? Kako funkcioniraju druge dvorane u Hrvatskoj koje su sagrađene prije deset godina, kada i Arena? Bila je to tema Otvorenog urednika Damira Smrtića. Gostovali su pročelnica Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša grada Zagreba Mirka Jozić, Tomislav Tomašević iz “Zagreb je naš”, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, predsjednik uprave Ingre Igor Oppenheim i zamjenica gradonačelnika Poreča Nadia Štifanić Dobrilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor Oppenheim kaže da će se Europsko rukometno prvenstvo igrati u subotu. Zatvaranje Arene bilo je simbolično kako bi se javnost upozorila da Ingra pokušava utjerati određene dugove. Oppeheim je u emisiji pokazao ugovor, kao i desetak poziva na plaćanje depozita od 2009.godine do danas. Dodao je kako iz Zagrebačkog holdinga kažu da to nikada nisu primili, ali povratnice govore drugačije. Mirka Jozić rekla je kako se depozit uplaćuje na poseban račun Laništa d.o.o. i da on nije vlasništvo te tvrtke, već novac kao jamstvo plaćanja koji se ne smije koristiti, osim ako se rata ne plati. Zagrebački holding je 2009.sporazumom dao suglasnost Laništu da može depozit koristiti za svoje kreditne obveze kod banke. Holding prima kamatu od tog depozita. U ovom trenutku, što se tiče ispostavljenih računa, po pitanju indeksirane zakupnine operativnih troškova, nema apsolutno nikakvih potraživanja od Zagrebačkog holdinga, dodala je Jozić. Oppenheim je rekao Jozić da vadi jedan članak iz ugovora i time tvrdi da se to ne tiče Grada Zagreba, već Holdinga.

No nakon prvotnih razilaženja, do završetka emisije ton je postao pomirbeni. Oppenheim je spomenuo zamolbu za pomirbeni sastanak koja je upućena gradonačelniku Bandiću i svim partnerima u projektu kako bi se pronašlo rješenje. Na komentar Jozić da su to mogli učiniti i prije tjedan dana pa ove medijske hajke ne bi ni bilo, Oppenheim je rekao da nisu koristili metode iz ugovora u zakupu jer misli da dijalog može riješiti problem, a sudski procesi su skupi.

Tomislav Tomašević rekao je kako mu je nepodnošljiva lakoća ucjenjivanja od strane privatnih poduzeća, a isto tako i štetnog ugovora kojim je stavljena financijska omča oko vratova Zagrepčana. Teško da se grad Zagreb treba ponositi Arenom. Građani se ne ponose time da je 62 milijuna kuna u proračunu izdvojeno za Arenu, a 11 milijuna kuna za vrtiće, rekao je Tomašević. Kritizirao je sportske dvorane u Hrvatskoj i spomenuo ocjenu državne revizije 2015.godine po kojoj ni jedna dvorana nije dobila posve pozitivno izvješće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Čehok kaže da u Varaždinu nema poteškoća u pogledu sportskih dvorana i da su jako zadovoljni. Smatra da je ovo između Ingre i Zagreba i Vlade klasično bilateralno pitanje dvije ugovorne strane i da se to može razriješiti. Spomenuo je kako nije pobornik javno-privatnih partnerstva, ali da je njihova pozitivna strana disperzija rizika, kao i kad postoji mogućnost komercijalizacije.

Nadia Štifanić Dobrilović kaže da i u Poreču sa zadovoljstvom čekaju početak Europskog rukometnog prvenstva, da sve funkcionira u pogledu dvorana, da se izgrađuju i nove, a ovakve manifestacije odlične su i za turizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.